DataLife Engine > Головна > ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!!!
ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!!!8 квітня 2021. Опублікував: Lubotin |
ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!!! Грип птиці – гостре високозаразне вірусне захворювання, яке характеризується пригніченням, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту. У результаті захворювання птахи гинуть. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками та природним резервуаром інфекції. Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал (господарі), комахи, пухоїди, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом. Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птахів, які перехворіли, триває 2-3 місяці та більше. Інкубаційний період триває 1-7 днів. У окремих випадках - від декількох годин до 7 діб і більше. Клінічні ознаки грипу птиці мінливі і залежать від вірусу, виду птиці, віку, статі, супутніх хвороб і навколишнього середовища. Клінічні ознаки у курей різноманітні: від слабовиражених - до гострого перебігу, з високою смертністю без проявів будь-яких симптомів або з мінімальними ознаками депресії; відсутність апетиту, раптова загибель великої кількості птиці у стаді. Хвора птиця сидить або стоїть у напівкоматозному стані з опущеною головою. При цьому загибель птиці сягає 80-100%. Кури, інфіковані вірусом пташиного грипу, несуть яйця без шкаралупи і з часом припиняють яйцекладку. Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечею, набряками в ділянці голови і шиї, синюшністю слизових оболонок, гребінця та сережок, водянистим проносом, рідше - симптомами ураження органів дихання. Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно: - здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці; - здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів; - інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів; - дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території); - утримувати різні види птиці окремо; - виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами; - не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці; - зберігання кормів для годівлі птиці в недоступних для дикої птиці місцях; - проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням; - забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах; - проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території; - проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом; - дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).
В.о. завідувача Люботинського сектору Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Вішинська О. В.
Повернутися назад |