DataLife Engine > Головна > Обережно, гриби!

Обережно, гриби!


3 червня 2016. Опублікував: Svetlana

Обережно, гриби!

  Гриби  є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах..  Якщо   неправильно  приготувати умовно їстівні гриби; вживати старі або зіпсовані їстівні гриби, вживати гриби, що мають двійників або змінилися , це неодмінно приведе до отруєння. Нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності це первинні ознаки отруєння. Щоб уникнути тяжких наслідків, купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

  Не можна збирати гриби якщо ви не впевнені що вони їстівні . Не порівнюйте   зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях,колишніх с мітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.   Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби,особливо ті які збирали діти.  Всі сумнівні – викидайте.  Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

  Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.  Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин. 

Перша допомога при отруєнні грибами.                                                                                                           

Викличте "Швидку медичну допомогу".Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Запам’ятайте : забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. Бережіть своє життя!

 

                             Управління соціального захисту населення


Повернутися назад