DataLife Engine > Головна > ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ5 травня 2017. Опублікував: Svetlana |
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба рекомендує: • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції. • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін. • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини. • Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. • Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин. • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання). • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах. • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою. • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо. • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води. • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом. • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів. • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти. • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. • При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу. ПАМ'ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціям!
В. о начальника УДПСС в м. Люботині Ільченко О.С. Повернутися назад |