Веб-портал міста Люботин » Тимчасовий архів » Децентралізація влади » В області стартують 5 пілотних проектів об'єднання територіальних громад

 В області стартують 5 пілотних проектів об'єднання територіальних громад
Автор: Chekardina   Додано:6 липня 2015   Переглядів:1247   Категорія - [Тимчасовий архів » Децентралізація влади]
 
 (голосів: 1)

http://kharkivoda.gov.ua/uk/news/view/id/26605

                                  В області стартують 5 пілотних проектів об'єднання територіальних громад

Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін в ході робочого візиту в Золочівський район. Керівник ХОДА також розповів громаді району про плюси реформи місцевого самоврядування.

«Ми відберемо в районах близько 5 пілотних проектів - громад, які захочуть об'єднуватися, - і покажемо, що можна фінансуватися абсолютно по-іншому і мати більше благ, більше відремонтованих шкіл, лікарень, доріг і так далі», - сказав Ігор Райнін на зборах активу Золочівського району.

Він акцентував, що йдеться виключно про добровільне об'єднання.

«Села, їх назви - все залишиться. Слово «добровільне» - тут центральне, прошу це запам'ятати. Якби законодавець і Президент України бачили цей процес інакше, то слово «добровільний» не вносили б в назву документа», - підкреслив голова облдержадміністрації.

Ігор Райнін також нагадав, що прийнятий депутатами обласної ради Перспективний план добровільного об'єднання - це лише пропозиція, бачення процесу керівництвом області. Мова не йде про негайне і обов'язкове об'єднання «вже завтра».

«З цим планом влада виходить до громади і питає: « Ви так хочете? Якщо так, то отримаєте наступні преференції ... ». При цьому місцеві представники в селах все одно залишаться - не важливо, як вони будуть називатися: старости або голови громад», - пояснив керівник ХОДА.

Він запевнив усіх присутніх на зборах активу району, що від процесу об'єднання громад золочівці тільки виграють, адже скоротяться витрати на утримання апарату сільських рад. Сільрад в цьому районі 14, в кожному з них в середньому працює 5 чоловік, і третина бюджету села витрачається на їх заробітну плату. Після об'єднання зекономлені на управлінців кошти залишаться в бюджеті громади.

Також після укрупнення громада отримає додаткові фінанси у вигляді близько 20 податків і зборів, які залишаться в районі, включаючи 60% податку на доходи фізичних осіб. В результаті фінансування району збільшиться на 40%.

Ігор Райнін підкреслив: процес фінансової децентралізації в цілому додасть до бюджету Харківської області близько 4 млрд гривень, які залишаться на місцях.