Веб-портал міста Люботин » Тимчасовий архів » Децентралізація влади » Процес добровільного об’єднання громад набирає обертів

 Процес добровільного об’єднання громад набирає обертів
Автор: Chekardina   Додано:20 липня 2015   Переглядів:1513   Категорія - [Тимчасовий архів » Децентралізація влади]
 
 (голосів: 1)

 

http://kharkivoda.gov.ua/uk/news/view/id/26737


20 липня 2015, 10:04
                                                                  Процес добровільного об’єднання громад набирає обертів

Результати фінансової децентралізації за перше півріччя 2015 року: зростання доходів місцевих бюджетів на 38% - 44,6 млрд грн проти 32,4 млрд грн у 2014 році. Це ті кошти, якими місцеве самоврядування спільно з громадами розпоряджається самостійно і направляє на ті проекти розвитку своїх територій, які є пріоритетними для того чи іншого населеного пункту. Про це повідомляють в Мінрегіоні України.

«Вже більше 35 майбутніх об’єднаних територіальних громад в регіонах України направили відповідні проекти рішень місцевих рад до облдержадміністрацій для проведення аналізу щодо їх відповідності Конституції України та чинному законодавству», - говорять в Департаменті з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону, посилаючись на дані офісів реформ. 

Майже дві третини цих громад вже отримали висновки облдержадміністрацій. Наступні кроки таких громад – прийняття ними остаточних рішень про об’єднання та направлення до обласних рад подання про утворення об’єднаної територіальної громади. В свою чергу, обласні ради протягом 30 днів розглядають такі подання та приймають відповідні рішення.

 

Нагадаємо, 20 областей України схвалили Перспективні плани формування територій спроможних громад, які є проектними моделями майбутніх об’єднаних громад. Однак, чи об’єднуватися, села, селища, міста та їх мешканці вирішують спільно з місцевим самоврядуванням.

 

Довідка. Стаття 10 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» визначає, що держава здійснює фінансову підтримку добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст шляхом надання об’єднаній територіальній громаді коштів у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади. Пропозиції щодо надання фінансової підтримки об’єднаній територіальній громаді вносяться Радою міністрів Автономної Республіки Крим, відповідною обласною державною адміністрацією за поданням місцевої ради об’єднаної територіальної громади Кабінету Міністрів України не пізніше 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому передбачається надання такої фінансової підтримки.