Веб-портал міста Люботин » Тимчасовий архів » Децентралізація влади » 41 територіальна громада області ініціювала процес об'єднання

 41 територіальна громада області ініціювала процес об'єднання
Автор: Chekardina   Додано:1 вересня 2016   Переглядів:1070   Категорія - [Тимчасовий архів » Децентралізація влади]
 
 (голосів: 1)

41 територіальна громада області ініціювала процес об'єднання

23 серпня 2016 | 20:56

 

Про це повідомила перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична в ході засідання «круглого столу», що був присвячений питанням реформування місцевого самоврядування в Україні.

У заході, який відбувся 23 серпня, взяв участь Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, керівники об'єднаних територіальних громад області, науковці та представники громадськості.

У своєму виступі Юлія Світлична зазначила, що, починаючи з травня 2015 року, процес об'єднання вже ініціювала 41 територіальна громада області (з тих 59, створення яких передбачено Перспективним планом розвитку територій Харківської області). Більш ніж у 110 територіальних громадах пройшли громадські обговорення, 45 сільських і селищних рад дали згоду на об'єднання. У регіоні вже створені та працюють Старосалтівська об'єднана територіальна громада Вовчанського району, Чкалівська селищна об'єднана територіальна громада Чугуївського району, Мереф'янська міська об'єднана територіальна громада Харківського району. Також завершили процес об'єднання Пісочинська та Роганська селищні громади Харківського району.

«Роботу з об'єднання громад ми реалізуємо із залученням громадських організацій та міжнародних партнерів, - сказала перший заступник керівника області. - У Харківській області створена база проектів місцевих громад, до якої вже внесені більше 300 проектних пропозицій, що стосуються поліпшення інфраструктури, протидії корупції, забезпечення безпеки, реалізації прав людини і так далі. У нас налагоджений громадський діалог та ефективна співпраця між органами державної влади, місцевого самоврядування, неурядовими організаціями та громадами».

Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер зазначив: незважаючи на те, що питання децентралізації стоїть на порядку денному України вже 12 років, реальні зрушення в цьому напрямку з'явилися тільки в останні роки.

«Нами підписано дорожню карту, і наш Конгрес виступає за розвиток і продовження співпраці з Україною в цьому питанні, - сказав Андреас Кіфер. - У дорожній карті ми звертаємо увагу на компетенції та фінансову автономію муніципалітетів і місцевого самоврядування. Це питання економіки й ефективності громад. В Україні ми працюємо на перспективу. Розвиток місцевої демократії та самоврядування - це найважливіший шлях».

На завершення засідання «круглого столу» Юлія Світлична подякувала європейським колегам за підтримку, яку вони надають українцям на шляху децентралізації. Перший заступник голови ХОДА також підкреслила, що перший етап децентралізації - фінансовий - в Україні вже відбувся, завдяки чому місцеві бюджети отримали серйозні ресурси, які змогли спрямувати на розвиток інфраструктури, соціальної сфери, охорони здоров'я та освіти.

 

http://kharkivoda.gov.ua/news/82223