Веб-портал міста Люботин » Корисна інформація » Правова освіта населення » Яким чином забезпечуються права дитини на належне батьківське виховання?

 Яким чином забезпечуються права дитини на належне батьківське виховання?
Автор: Svetlana   Додано:7 листопада 2012   Переглядів:1401   Категорія - [Корисна інформація » Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

У Сімейному кодексі закріплено, що право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом. Основним державним органом у цій сфері є орган опіки і піклування. Так, відповідно до ст. 55 ЦК опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки. Основні положення, пов'язані з організацією, напрямами та видами діяльності органів опіки і піклування, закріплені в Правилах опіки і піклування.
Зрозуміло, що неналежне виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини призводить до порушення її прав. Саме тому в законі закріплено право дитини опиратися неналежному виконанню батьками своїх обов'язків щодо неї. Тобто дитина отримала можливість безпосередньо захищати своє право на належне виховання в тому випадку, коли батьки здійснюють його неналежним чином.
У таких випадках дитина, незалежно від віку, вправі звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, а також до суду, якщо вона досягла чотирнадцяти років (ст. 152 СК України).

 

Начальник Люботинського міського

управління юстиції Харківської області

Л.В.Гаєвська