Веб-портал міста Люботин » Безоплатна правова допомога » Щорічна разової грошової допомоги до 5 травня

 Щорічна разової грошової допомоги до 5 травня
Автор: Бутенко Анна   Додано:18 травня 2021   Переглядів:156   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

Я є особою з інвалідністю першої групи внаслідок війни, щороку отримую грошову допомогу до 5 травня, у 2021 році було анонсовано виплату у розмірі 4421 грн, проте мені стало відомо, що розмір грошової допомоги значно більший. В яких розмірах передбачена виплата, та яким чином я можу отримати зазначену грошову суму?

Відповідають Анастасія Макеєва, Аліна Дермильова – фахівчині Харківського місцевого центру

Українське законодавство містить чимало норм, якими передбачені пільги для учасників бойових дій. На жаль, багато з цих пільг доводиться виборювати, оскільки існує колізія в законодавстві. Це стосується також і виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня.

Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлено право ветеранів на отримання грошової допомоги у таких розмірах:

учасникам бойових дій – у розмірі 5 мінімальних пенсій за віком;

інвалідам війни 1 групи – 10 мінімальних пенсій за віком;

інвалідам війни 2 групи – 8 мінімальних пенсій за віком;

інвалідам війни 3 групи – 7 мінімальних пенсій за віком;

Згодом норма була змінена, а саме, закріплено, що розмір такої допомоги щороку встановлюється  Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів держави. Незважаючи на те, що Конституційним судом України дані зміни були визнані неконституційними, і до сьогодні ветерани війни отримують допомогу до 5 травня в неповному обсязі. Так, у 2021 році грошова допомога до 5 травня виплачуватиметься у розмірах:

  • учасникам бойових дій та постраждалим учасникам Революції гідності  – у розмірі 1491 грн (замість 8845 грн);
  • інвалідам війни 1 групи – 4421 грн (замість 17 690 грн);
  • інвалідам війни 2 групи – 3906 грн (замість 14 152 грн);
  • інвалідам війни 3 групи – 3391 грн (замість 12 383 грн);

Захистити своє право на отримання одноразової грошової допомоги у повному обсязі можна шляхом  звернення до Окружного адміністративного суду вашого міста з адміністративними позовом  про визнання протиправними дій Управління соціального захисту населення (за місцем вашого проживання) та зобов’язати вчинити певні дії.

Проте, першочергово для досудового врегулювання спору необхідно звернутись із заявою щодо перерахунку та виплати невиплаченої частини одноразової грошової допомоги до 5 травня  до Управління соціального захисту населення або до Центру з нарахування та здійснення соціальних виплат. А вже після отримання відмови – з позовом до суду за хистом своїх порушених прав.

Наголошуємо, що звернутись до Окружного адміністративного суду ви повинні протягом 6 місяців з дня отримання відмови.

Джерело: https://www.legalaid.gov.ua/publikatsiyi/rozmir-ta-poryadok-vyplaty-groshovoyi-dopomogy-do-5-travnya/?fbclid=IwAR2HIlj1qjn6DsPErx9SULfTmWDN8XadREQJCMUju5uR7glcOqxzbKhH7Ho