Веб-портал міста Люботин » Головна » Якісна питна вода стає розкішшю

 Якісна питна вода стає розкішшю
Автор: Lubotin   Додано:16 березня 2021   Переглядів:305   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Якісна питна вода стає розкішшю

 

Погані справи і з підземними джерелами (артезіанськими свердловинами і колодязями). Джерела з глибин до 100 метрів в багатьох місцях забруднені "букетом шкідливих домішок" і вимагають додаткового очищення води. Особливо колодязі в сільській місцевості (до 30 метрів) практично не придатні для пиття ні для людей, ні для худоби. Вона містить в підвищених концентраціях свинець і нітрати, які смертельно небезпечні для дітей до одного року. Свинець акумулюється в організмі людини і є токсичним металом. Свинець міститься у джерельній воді на території всіх мегаполісів, як наслідки використання етилованого бензину.


У деяких районах виявляють у воді синьо-зелені водорості, бактерії, що свідчить про підвищену концентрацію сірководню. При постійному споживанні води з підвищеним вмістом заліза, у людей частішають захворювання печінки, збільшується ризик інфарктів, а так само можуть спостерігатися алергічні реакції. У багатьох регіонах України вода жорстка, тобто містить велику концентрацію солей жорсткості (гранично допустима концентрація (ГДК) складає 7мгм/екв.л.). Регулярне споживання води підвищеної жорсткості може привести до утворення каменів у нирках, порушення обміну речовин, порушуються кровотворні процеси в організмі. Солями жорсткості забиваються пральні машини, бойлери, труби.

«Питна вода» недоотримує державних коштів

Люди звикли довіряти смаковими властивостями води. Вода, яка не містить явного запаху і присмаку хлору, вже вважається для них чистою та безпечною для пиття. Але це, не зовсім так.

 

Що міститься в природній воді?

Вода, найкращий природний розчинник, ніколи не буває абсолютно чистою. Вода розчиняє тверді речовини, з якими контактує - грунту, породи, мінерали, солі. У воді розчиняються гази атмосфери й гази, що надходять з глибини землі, наприклад, сірководень, оксид вуглецю, водень, метан. У природних водах, особливо в поверхневих, містяться також значні кількості органічних речовин - продуктів життєдіяльності й розкладання водних організмів. До домішок природного походження додаються речовини антропогенного походження, асортимент яких охоплює практично всі класи неорганічних і органічних сполук.

Подорож води з джерела безпосередньо в будинки споживачів - процес, пов'язаний з її багаторівневим очищенням. Якість води громадянам гарантує держава, а очищенням води займаються підприємства сфери водопостачання. Так вода з річок та водойм, куди скидаються неочищені стічні води, побутові та промислові відходи, змиваються дощем пестициди, нітрати, нітрити, солі важких металів, потрапляють в водозабірні ковші.

 

Водозабірні споруди являють собою величезні резервуари, побудовані посеред водойм. З них вода надходить на станції очистки, методи якої можуть бути реагентними або безреагентними. При реагентному застосовується коагулянт (сірчанокислий алюміній), флокулянти (активізована кремнієва кислота, поліакриламід), що прискорює коагуляцію і сприяє висвітленню і знебарвленню. Але при реагентному методі у воді залишається небажана кількість розчинених солей алюмінію. З метою економії найчастіше очищення води виробляють безреагентним методом. Після відстійників застосовують фільтри для очищення води з шаром піску або антрациту і знезаражують за допомогою хлору, це самий старий і дешевий метод. Він призводить до додаткового забруднення питної води вільним і залишковим хлором, хлороводнем і хлорорганікою.

 

В.о. начальника Люботинського міського                                                                                          

відділу Головного управління                             

Держпродспоживслужби                                                                                                                   

в Харківській області                                                         

Оксана Вішинська