Веб-портал міста Люботин » Головна » В Україні презентували онлайн-мапу медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я

 В Україні презентували онлайн-мапу медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я
Автор: Lubotin   Додано:10 липня 2023   Переглядів:61   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

В Україні презентували онлайн-мапу медзакладів, де можна отримати психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я

Це онлайн-мапа «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога».

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/121793

 

 

Дашборд презентували Національна служба здоров’я України разом з Координаційним центром з психічного здоров’я при КМУ та Бюро ВООЗ в України. На онлайн-мапі за посиланням відображаються всі медзаклади, які надають психологічну та спеціалізовану допомогу з ментального здоров'я за договором із Національною службою здоров’я України. А отже безоплатно для пацієнтів. На сьогодні онлайн-мапа містить дані щодо 8 201 лікарів у 3346 місцях надання допомоги. 

«Завдяки онлайн-мапі, кожен українець та українка може знайти найближчий медзаклад, де є лікарі, які надають фахову психологічну допомогу. Це і сімейні лікарі, які пройшли підготовку, і лікарі-спеціалісти: психологи, психіатри, психотерапевти, зокрема, дитячі. Для пацієнтів така допомога є безоплатною, вартість послуг оплачує Національна служба здоров’я», – зазначила Наталія Гусак, голова НСЗУ.

«Всеукраїнська програма ментального здоров'я, яка є ініціативою першої леді Олени Зеленської, має на меті створити доступ кожній людині до компетентної психосоціальної підтримки. Саме тому Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ спільно з міністерствами створює умови для того, щоби турбота про ментальне здоров’я українців пронизувала усі галузі державної політики. Приклад співпраці Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України, бюро ВООЗ в Україні та Координаційного центру з психічного здоров’я КМУ насправді є показовим. Ми переконані, що власне новий дашборд НСЗУ «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога» стане зручним інструментом аби отримувач послуги міг знайти надавача тоді, коли це потрібно», - впевнена Ірина Микичак, директорка з координації органів центральної і виконавчої влади Координаційного центру з психічного здоров’я при КМУ та радниця прем’єр-міністра України.

На електронній мапі зазначені лікувальні заклади всіх областей країни. Більш того, є інформація щодо кожної громади. Саме тут найбільш вичерпні дані щодо надавачів послуг. Дані постійно оновлюються в режимі онлайн. Адже фахівців, які можуть надавати психосоціальну допомогу стає все більше завдяки програми навчання сімейних лікарів ВООЗ mhGAP. Це освітня система з діагностики, супроводу і лікування дорослих і дітей з психологічними розладами для медпрацівників первинної ланки.

«Навчання медичних працівників первинної ланки для ведення поширених психічних розладів є одним з ключових елементів флагманської програми ВООЗ mhGAP. Ця програма впроваджується в Україні з 2019 року та спрямована на розширення доступу до послуг із психічного здоров’я. За участі широкого кола партнерів, у співпраці з МОЗ, НСЗУ та Всеукраїнською програмою ментального здоров’я нам вдалось залучити до навчання вже майже 3 тисячі працівників первинної ланки, і майже 30 тисяч медичних працівників пройшли онлайн-курс», – підкреслила керівниця програми психічного здоров’я у Бюро ВООЗ в Україні Аліса Ладик-Бризгалова.

Як скористатися онлайн-мапою?

1.    Зайдіть на сайт НСЗУ у розділ «Е-дані». Оберіть «Аналітичні панелі (Дашборди)» та перейдіть до дашборду «Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога». Щоб збільшити дашборд, натисніть на стрілочки у правому нижньому куті.  Для перегляду дашборду зі смартфона необхідно увімкнути функцію автоповороту в налаштуваннях і перевернути смартфон горизонтально.

2.    Оберіть область, громаду або населений пункт.

3.    Оберіть вид допомоги, який цікавить: первинна, якщо шукаєте сімейного лікаря, терапевта або педіатра, який пройшов підготовку та надає психологічну допомогу; амбулаторна, якщо шукаєте поліклініку, де є лікар-спеціаліст (психолог, психіатр, психотерапевт). Звернутися до психіатра можна без направлення; стаціонарна, якщо шукаєте спеціалізований медзаклад, який надає стаціонарну психіатричну допомогу. Для звернення направлення необов’язкове. Мобільна, якщо шукаєте медзаклад, який надає допомогу за пакетом «Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Така допомога надається за місцем проживання людини.

4. Якщо цікавить саме наявність в закладі лікаря, то в полі «Посада лікаря» оберіть необхідний пункт: лікар загальної практики - сімейний лікар, лікар-психіатр, лікар-психолог тощо. На мапі з’являться медзаклади, які відповідають застосованим фільтрам. А також їх адреси та телефони, за якими можна звернутися або записатися на прийом. В Програмі медичних гарантій передбачено три пакети, за якими надається безоплатна психологічна та психіатрична допомога пацієнтам:

  • Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги
  • Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах
  • Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами

Крім того, у 17 пакетах є вимога, що в закладі має працювати лікар-психолог або лікар-психотерапевт. Зокрема безоплатна психологічна допомога включена в медичні послуги при пологах, лікуванні онкологічних захворювань, при наданні реабілітаційної, паліативної допомоги тощо.