Веб-портал міста Люботин » Обережно діабет!

 Обережно діабет!
Автор: Svetlana   Додано:30 жовтня 2014   Переглядів:2114   Категорія - [---]
 
 (голосів: 1)

Цукровий діабет — це група ендокринних захворювань, які розвиваються внаслідок абсолютної або відносної недостатності гормону інсуліну в організмі людини, в результаті чого підвищується рівень глюкози в крові (гіперглікемія). Розрізняють цукровий діабет 1-го типу (інсулінозалежний) і цукровий діабет 2-го типу (інсулінонезалежний). Зростання захворюваності пов'язане з цукровим діабетом 2-го типу, частка якого складає понад 85% всіх випадків і який протікає повільно, довго не видаючи себе, чим, власне, й небезпечний. У хворих на діабет простежується зниження реактивності імунної системи і важкий перебіг інфекційних захворювань. Наслідки діабету:

* Діабет підвищує ризик розвитку хвороб серця та інсульту. 50% людей з діабетом помирає від серцево-судинних хвороб (в основному, від хвороб серця та інсульту).

* У поєднанні зі зниженням кровотоку невропатія (пошкодження нервів) ніг підвищує ймовірність появи виразок на ногах, інфікування і, в кінцевому підсумку, необхідності ампутації кінцівок.

*Діабетична ретинопатія, яка є однією з важливих причин сліпоти, розвивається в результаті довготривалого накопичення пошкоджень дрібних кровоносних судин сітківки.

* Діабет входить в число основних причин ниркової недостатності.

Загальний ризик смерті серед людей з діабетом, як мінімум, у два рази перевищує ризик смерті серед людей того ж віку, у яких немає діабета.

  Фактори, що сприяють виникненню діабету: спадкова схильність; нервові стреси; ожиріння, що виникають в результаті непомірного вживання легкозасвоюваних вуглеводів; деякі хвороби, які можуть викликати ураження бета-клітин (наприклад, рак підшлункової залози, панкреатит); вірусні інфекції - краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип.

  Основні симптоми хвороби: Загальна слабкість, сильна спрага, часте сечовипускання (поліурія), апатія, головний біль, сухість шкіри і губ, м'язова слабкість, підвищення концентрації глюкози в крові, схуднення або навпаки ожиріння.

Здоров'я людини... Від чого воно залежить: від якості медичного обслуговування, від якості життя людини, від оточуючого середовища. А, можливо, воно залежить від ставлення людини до самої себе, від турботи про власне здоров'я.

   Чотири складові здорового способу життя:

* Збалансована дієта допомагає контролювати рівень глюкози в крові і вага тіла.

* Фізичні вправи допомагають поліпшити зовнішній вигляд, спалюють калорії, знижують кількість жиру і підвищують м'язовий тонус. Вправи знижують цукор в крові, і, подібно до інсуліну, вони допомагають Вашому організму ефективно використовувати глюкозу.

* Кваліфікована медична допомога і контроль над своїм життям. Хворому необхідне медичне обстеження і індивідуальна консультація для визначення методу зниження кількості інсуліну в крові за рахунок щоденного прийому цукрознижувальних препаратів або ін'єкцій інсуліну, а також регулярне визначення рівня цукру в крові, який в нормі повинен становити 4-6 ммоль \ літр.

* Повноцінне соціальне життя і можливість розслабитися в колі друзів і сім'ї - життєво необхідна умова для профілактики цукрового діабету.