#кейс_БПД #медіація
Автор: Бутенко Анна   Додано:13 квітня 2021   Переглядів:167   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

Медіація – це альтернативне врегулювання 9928;конфліктів з залученням 129496;посередника, який допомагає сторонам налагодити комунікацію, проаналізувати ситуацію та самим обрати варіант рішення, що вдовольняє всі. Часто це швидкий та ефективний досудовий спосіб вирішення спорів. Система БПД розвиває доступ до медіації як окремий перспективний сервіс.
Розповімо вам про один із кейсів системи БПД із залученням адвоката-медіатора:
129001; У пана Віктора внаслідок ДТП 128663;автомобіль зазнав механічних ушкоджень. Але винуватець ДТП добровільно відшкодував лише частину збитків, понесених на ремонт автомобіля. Тоді пан Віктор вирішив добиватися відшкодування решти суми через суд та звернувся по правову допомогу до
Червоноградський місцевий центр з надання БВПД
.
Проте 128104;‍127891;адвокат Андрій Брух, якому центр доручив вести його справу, запропонував клієнту досудово врегулювати спір, звернувшись до винуватця ДТП з відповідною 128196;претензією. Претензія містила обставини ДТП, перелік нормативно-правових актів які регулюють питання відшкодування власником збитків, заподіяних внаслідок взаємодії джерел підвищеної небезпеки (автомобілів) та варіанти досудового вирішення спору.
У разі добровільного відшкодування збитків винуватець ДТП уникав сплати 129489;‍9878;судових витрат по справі – судовий збір, витрати на залучення експерта тощо. Такий варіант з матеріальної точки зору був найсприятливіший для відповідача, а тому він добровільно вирішив відшкодувати збитки, заподіяні ним внаслідок ДТП.
128104;‍127891;Коментує адвокат Андрій Брух:
9642; Особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. При цьому майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала (ч.1 ст. 1166 ЦК України).
9642; Згідно з цивільним законодавством, шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об’єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку (ч.2 ст. 1187 Цивільного кодексу України). Відповідальність у таких випадках несе винна особа, яка є водієм автомобіля чи особа, яка керувала таким автомобілем і з вини такої сталася ДТП.
9642; На сьогодні такий варіант досудового вирішення спору, на жаль, є поодиноким випадком в адвокатській практиці, оскільки з різних причин відповідачі по справі або не мають фінансової можливості відшкодувати збитки, або намагаються відтягнути час до моменту винесення судами рішень про задоволення позову.
9642; У цьому випадку досудове врегулювання спору по справі дозволило в стислі терміни захистити право клієнта на відшкодування йому спричинених збитків по ДТП.
128215; Більше кейсів системи БПД тут 10145;65039; https://bit.ly/35YQ57A