#кейс_БПД
Автор: Бутенко Анна   Додано:17 січня 2022   Переглядів:106   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

129001; Більше двох років Анатолій працював 128668;трактористом в комунальному підприємстві. Але раптом його викликав до себе керівник і запропонував звільнитися «по-хорошому», бо на місце тракториста претендував його знайомий. Анатолій, звісно ж, обурився, адже за час роботи нарікань на нього не було, та й чому він повинен «йти по-хорошому», аби на його місце міг влаштуватися хтось інший? Так і відповів він своєму керівнику, на що отримав відповідь: «Дарма ти так, значить, будемо псувати твою трудову книжку звільненням з інших підстав». І за два тижні після цієї розмови чоловік дізнався, що його звільнено за прогули.
Оскільки мирним шляхом цей спір владнати не вдалося, Анатолій звернувся до 128105;‍127891;128104;‍127891;юристів Іванівського бюро правової допомоги, що на Одещині. Чоловік був пригнічений, адже його просто викинули з роботи всупереч всім нормам трудового права з причини нібито неявки на роботу упродовж 20 днів. Хоча на роботу ходив і всі завдання керівника виконував.
Начальник бюро Вадим Почтар почав розбиратися у справі і виявив низку порушень. І тому подав до 128105;‍9878;суду позовну заяву про визнання звільнення Анатолія незаконним і поновлення його на роботі.
9878; Кодексом законів про працю визначено, що до моменту застосування дисциплінарного стягнення (у випадку пана Анатолія – звільнення) роботодавець має право вимагати від порушника трудової дисципліни письмових пояснень. Це можна зробити, наприклад, надіславши письмове повідомлення працівнику з вимогою надати письмові пояснення щодо відсутності його на роботі. І відмову надання пояснень працівником також слід фіксувати документально.
128172;«Але письмових вимог від роботодавця пояснити нібито відсутність пана Анатолія на роботі не було. Можливості пояснити причини порушення трудової дисципліни роботодавець своєму працівнику навіть не надав», – говорить Вадим Почтар.
9878; Факт прогулу – відсутність працівника на робочому місці як протягом всього робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно впродовж робочого дня без поважних причин – може фіксуватися актом про виявлення прогулу. Однак сам по собі такий акт не можна розглядати безумовним доказом відсутності працівника на робочому місці. Законодавством не визначено порядку фіксації прогулу, тому будь-який акт вважається таким, що не має офіційного характеру. Факти, викладені у відповідному акті, повинні підтверджуватися також іншими доказами, наприклад – поясненнями самого працівника, показами свідків тощо.
Крім того, пан Анатолій не був ознайомлений з наказом про звільнення, йому лише в телефонній розмові повідомили, щоб він забрав свою трудову книжку.
_____
128104;‍127891; Суд підтримав позовні вимоги, визнав звільнення пана Анатолія незаконним та скасував наказ про його звільнення.
128196;Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: 10145;65039;https://bit.ly/3ryyHzR
128215; Більше кейсів системи БПД тут 10145;65039; https://bit.ly/35YQ57A