Сайт міста Люботин » Головна » ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

 ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
Автор: Svetlana   Додано:26 квітня 2019   Переглядів:51   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

З настанням теплої пори року зростає загроза розповсюдження гострих кишкових інфекції, таких як гастроентероколіти, дизентерія, сальмонельоз, холера, черевний тиф, харчові токсикоінфекції та інші. Свою назву вони отримали тому, що мікроорганізми, які викликають захворювання, перебувають здебільшого у кишківнику людини, звідки виділяються у зовнішнє середовище, а потім із забрудненою водою або їжею потрапляють до травного тракту здорової людини, що призводить до появи нових захворювань.

За 6 місяців 2018р. по місту Люботину зареєстровано 28 випадків кишкової  інфекції, з них 21 випадок серед дітей, а за липень м-ць 2018р. 5 випадків з них 4 дітей.

Загрожує появі кишкових інфекцій також випадкове потрапляння води або полоскання рота при купанні в річках, озерах, ставках.

 

Державною установою «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведені дослідження води поверхневих водойм на пляжах. Антиген ротавірусу виявлено у воді поверхневих водойм в наступних точках:

-        м.Люботин (ставки Перекошка та Старолюботинський).

           Результати проведених досліджень свідчать про наявність у воді вищезазначених поверхневих водойм збудників ротавірусної інфекції. У зв`язку з цим не рекомендуємо купання у цих водоймах.

 

Характерними ознаками гострих кишкових інфекцій є нудота, блювота, діарея, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

При появі клінічних ознак хвороби необхідно ізолювати хворого та негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування.

Для попередження захворювання необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

v для пиття і приготування їжі при можливості використовувати бутильовану питну воду;

v обов’язково кип’ятити воду з колодязів та природних джерел;

v бажано кип’ятити воду з джерел централізованого водопостачання;

v суворо дотримуватись правил особистої гігієни – ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

v овочі, зелень, фрукти та ягоди необхідно добре мити під проточною водою та обдавати окропом;

v під час купання у відкритих водоймах не ковтати воду;

v  Не вживати м'ясні та молочні продукти придбані на стихійних ринках, з рук приватних осіб;

v  Не допускати споживання продуктів та напоїв з порушеним терміном зберігання,  при найменшій підозрі щодо їх якості;

v При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;

v  Не вживати в їжу незнайомі гриби;

v  При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) для миття посуду і рук використовувати перекип'ячену воду. При харчуванні у лісі, на пляжі виключати контакт продуктів з грунтом та піском;

v При подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м'ясні салати, паштети інші продукти що потребують охолодження при зберіганні);

v  На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати). Зберігання виготовленої страви без холодильного обладнання не має перевищувати 2 години. Овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом;

v У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових

розладів,  необхідно терміново звернутись до лікувальної  установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням (особливо дітей!).

 

                    Шановні батьки будьте уважні до своїх дітей!

                

                

 

 

Лікар епідеміолог Люботинського

 міського лабораторного відділення                                                  І.В. Білецька

 







   Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.