Веб-портал міста Люботин » Головна » Кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства

 Кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства
Автор: Lubotin   Додано:7 лютого 2022   Переглядів:164   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства

Результати національних досліджень стверджують, що кожна третя родина в Україні страждає від насильства, а кожна друга – від психологічного.  Жертвами стають жінки, чоловіки, в тому числі: члени сім’ї, співмешканці та батьки похилого віку.

Статтею 3 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» встановлено, що домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь. Таким чином, домашнє насильство – це не лише дії фізичного, економічного та сексуального насильства, а й психологічного (словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи тощо), які можуть вчинятися не лише у сім’ї та між родичами, а й між колишнім подружжям та іншими особами, які перебувають чи раніше перебували у сімейних або близьких відносинах.

Обов’язок держави запобігати та протидіяти насильству.

Статтею 126-1 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за вчинення домашнього насильства. Крім цього, вчинення інших злочинів, зокрема пов’язаних із заподіянням тілесних ушкоджень, може відноситися до кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством.

У випадку, якщо Ви стали жертвою домашнього насильства, з метою попередження тяжких наслідків, негайно повідомляйте про це у поліцію: на лінію «102», територіальні підрозділи, дільничного офіцера.

Довідково: санкція ст. 126-1 Кримінального кодексу України передбачає покарання у виді громадських робіт (на строк від 150 до 240 годин), арешту (на строк до 6 місяців), обмеження (на строк до 5 років) та позбавлення волі (на строк до 2 років).

 

Управління соціального захисту населення                                                        

Люботинської міської ради