Веб-портал міста Люботин » Головна » Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу батьків

 Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу батьків
Автор: Lubotin   Додано:4 квітня 2024   Переглядів:19   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу батьків

Щодо вимог до друкованої продукції для школяра

 

Читання є одним з основних способів сприйняття навчального матеріалу школярами, а також основним видом навчальної діяльності дітей у школі та вдома.

Харківське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу батьків школярів на те, що необхідно приділяти увагу якості зошитів та навчальних посібників, якими буде користуватися дитина.

Процес читання пов’язаний з напруженням органу зору, що в значній мірі визначається якістю оформлення підручника. Гігієнічні вимоги до друкованої продукції викладені в Державних санітарних правилах і нормах «Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей» (ДСанПіН 5.5.6-138-2007). Зазначені санітарні правила поширюються на видання газетні, журнальні, книжкові (у т.ч. навчальні видання, підручники, навчальні посібники), а також іншу друковану продукцію, призначену для використання дітьми. Вибір зошитів, навчальних посібників в магазинах багатий та різноманітний, але серед всього цього книжково-канцелярського різноманіття зустрічаються підробки, які можуть навіть нашкодити дитині. Неякісний друк тексту приводить до порушень зору. Постійна напруженість приводить до стомленості, дратівливості.  В такому випадку здоров’я дитини може зазнати суттєвого погіршення.

Вибираючи зошити, слід звертати увагу не тільки на картинку на титульній сторінці, яка може сподобатися дитині, а насамперед на такі вимоги: папір має бути достатньо цупким,  непрозорим, ледь шорстким на дотик.

Не варто обирати зошити з надто білосніжними аркушами, краще брати ті, у яких сторінки мають колір світлого пряженого молока. Папір повинен бути вiдбiлений без використання хлору. Якщо білизна паперу більша ніж 70-80%, сторінка «різатиме очі» і навпаки, на жовтуватих сторінках текст буде блідим, а при читанні написаного тексту доведеться напружувати зір. Лінії  мають бути  чітко продукованими,  їх товщина – не  більше  0,2-0,5 мм, а колір – фіолетовий, зелений, блакитний або сірий.    Горизонтальні лінії на суміжних сторінках мають збігатись.   Слід звернути увагу на рівномірну ширину ліній чи клітинок. Ширина країв зверху –  20 мм, а нижні краї повинні бути меншими  на 2-5 мм.  Скоби чи спіралі  мають бути надійно загнутими всередину, щоб виключити ризик поранення.

Дотримуючись цих правил при виборі зошита, ви збережете здоров’я та зір вашого школяра.

Шкільні підручники  в обов’язковому порядку  мають бути погодженими у Міністерстві  освіти і науки та Міністерстві  охорони здоров’я України. Вага кожного підручника не повинна перевищувати: для І-ІІ класів – 300 г.; для ІІІ-ІV класів – 350 г.; для V-VI класів – 400 г.; для VIІ-X класів – 500 г.; для XI(XII) класів – 600 г. Збільшення ваги підручника можливе, але не більше, ніж на 20%.

Забороняється друкувати текст на кольоровому та сірому фоні; друкувати текст на трьох та більше шпальтах. У виданнях для дітей усіх вікових груп необхідно використовувати непрозорий папір, який  забезпечує непрозорість друкованих  елементів із   зворотного боку сторінки не менше 90%, що попереджує пов’язані з цим можливі порушення зору.

Не рекомендується випускати підручники, які розраховані на декілька років навчання (суміщення програм різних років навчання).