Веб-портал міста Люботин » Головна » Санітарні вимоги для облаштування колодязів.

 Санітарні вимоги для облаштування колодязів.
Автор: Lubotin   Додано:26 лютого 2024   Переглядів:33   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Санітарні вимоги для облаштування колодязів.

Значна частина населення Харківського району користується питною водою з колодязів.



   Вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та  якості води з колодязів є особливо актуальними після паводків, коли якість води в колодязях може погіршуватися.
   Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує, що санітарно-гігієнічні вимоги до обладнання колодязів, їх утримання та якості води з колодязів регулюються Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН  2.2.4-171-10.
   Колодязі слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.
   Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.
  У радіусі 50 м навколо колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.
   Забороняється облаштовувати колодязі в місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях.
   Забороняється використовувати для підйому води із колодязя громадського користування ємкості, які приносять споживачі, а також набирати воду із відра загального користування посудом, що належить споживачам.
   Для утеплення і захисту колодязів від замерзання можливо використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір. Забороняється використовувати для цієї мети гній, перегній та інше.
   Після зими воду з колодязів (свердловин) для питних цілей необхідно кип’ятити, особливо з тих колодязів, в яких змінюється рівень води.
   Після паводків на початку весни необхідно колодязь спорожнити, почистити та продезінфікувати в ньому воду за допомогою хлоровмісних речовин.
   Дезінфекцію колодязя з профілактичною метою починають з визначення об’єму води в колодязі. Потім повністю відкачують воду, чистять та ремонтують колодязь, дезінфікують поверхню його стінок методом зрошення, очікують поки колодязь наповниться водою та дезінфікують підводну частину об’ємним способом.
   При виборі дезінфекційного засобу необхідно звертати увагу на те, щоб він був дозволений до застосування на території України. Застосування та реалізація дезінфекційних засобів дозволяються лише за умови їх державної реєстрації. Термін дії державної реєстрації дезінфекційного засобу становить п’ять років.
  Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.