Веб-портал міста Люботин » Головна » 29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

 29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом
Автор: Chekardina   Додано:26 жовтня 2015   Переглядів:895   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Департамент охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації

Обласний центр здоров’я

 

 

29  жовтня   –

Всесвітній день боротьби з інсультом

 

 

Інформаційний  лист

 

 

Харків -  2015


Всесвітній  день боротьби з інсультом  був вперше проголошений 29 жовтня 2006 року на Регіональному Всесвітньому конгресі з інсульту в Кейптауні (Південна Африка), коли Міжнародне товариство інсульту і Всесвітня федерація інсульту об'єдналися в єдину організацію. З того часу Всесвітній день боротьби з інсультом відзначається щорічно саме 29 жовтня.

В цей день медичні працівники всього світу звертають увагу громадськості на проблеми виникнення, лікування і профілактики інсультів. Вони проводять інформаційні та просвітницькі кампанії серед населення, розповсюджують прес-релізи, спілкуються з владними структурами, залучають до цих заходів громадські організації. 

У всьому світі інсульт займає друге місце серед причин смерті і є головною причиною тривалої і пожиттєвої втрати функціональних здібностей серед дорослого населення. Кожні 2 секунди одна людина уражається інсультом, кожні 6 секунд інсульт забирає одне людське життя. У світі від цієї недуги помирає щороку близько 10% населення. Експерти ВООЗ припускають, що кількість інсультів на земній кулі зростатиме. Через те, що населення нашої планети старіє. До того ж надто розповсюджені фактори ризику розвитку інсульту, до яких перед усім належать артеріальна гіпертонія, хвороби серця, цукровий діабет, гіперхолистеринемія. Сприяють цьому також фактори, пов’язані зі способом життя – гіподинамія хронічний стрес, неправильне харчування, паління, зловживання алкоголем.

Для України проблема інсульту є більш болючішою, ніж в цілому для всього світу. У нашій країні щороку реєструється понад 100 тисяч нових випадків інсульту. Майже 50 відсотків хворих, які перенесли інсульт, стають інвалідами і частина з них потребує сторонньої допомоги. Третина хворих – це люди працездатного віку. Те, що мозковий інсульт уражує молодих  працездатних людей, пов’язано, в першу чергу з розповсюдженням артеріальної гіпертензії, яка є провідним чинником ризику. В Україні зареєстровано понад 12 млн. хворих на артеріальну гіпертонію, тому потенціальний ризик виникнення інсульту є у кожного шостого дорослого жителя нашої країни.

У Харківській області в 2014 році виявлено 44415 хворих на артеріальну гіпертонію, показник захворюваності дорослого населення склав 1928,8 випадків на кожні 100 тисяч населення (в 2013 році – 52480 хворих або 2269,5 на 100 тисяч населення). Минулого року було зареєстровано 300 випадків інсультів на кожні 100 тисяч населення (в 2013 році – 289,8). В абсолютних цифрах у 2014 році – 8166 інсультів, у 2013 – 7909 випадків. У порівнянні, наприклад, з минулими роками кількість інсультів значно збільшилась: у 2009 році той же показник був 5030 (214, 76 випадків на 100 тисяч населення), у 2010 році – 4732 (202, 69 випадків на 100 тисяч населення).    

Сьогодні основною стратегією первинної профілактики інсульту є виявлення та корекція чинників ризику. Саме зміна способу життя може значно знизити ризик виникнення інсульту. Науковцями визначено 7 життєвих звичок, які в визначній мірі впливають на зниження імовірності виникнення інсульту: фізична активність, контроль холестерину, правильне харчування, контроль кров’яного тиску, оптимальна вага тіла, контроль рівня цукру в крові, відмова від паління.

Найважливішим аспектом, на думку науковців, є контроль артеріального тиску, хоча інші 6 звичок також мають велике значення для профілактики інсульту. Так, при нормальному артеріальному тиску ризик виникнення інсульту знижується на 60% відсотків, відмова від паління дозволяє зменшити імовірність мозкової судинної катастрофи на 40%. В цілому, якщо людина дотримується усіх зазначених вище правил, імовірність виникнення інсульту скорочується майже вдвічі порівняно з тими, хто не намагається виконувати жодного правила щодо здорового способу життя.   

Вторинна профілактика спрямована на запобігання розвитку повторного інсульту. Така профілактика передбачає підтримання артеріального тиску на рівні 120/80, відмову від паління, щоденне оптимальне фізичне навантаження, лікувальну фізкультуру, а також контроль рівня холестерину в крові і прийом необхідних препаратів.

До загальних ознак інсульту належать:

  • Оніміння чи слабкість в обличчі, руці або нозі особливо якщо відчувається із одного боку тіла;
  • Порушення мовлення або розуміння;
  • Порушення зору в одному чи обох очах;
  • Порушення ходьби, запаморочення, втрата рівноваги, або координації;
  • Сильний головний біль без явної причини.

Інсульт потребує невідкладної медичної допомоги. При раптовій появі будь-якого із симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря.

Застосування методу тромболізису при лікуванні ішемічного інсульту є надзвичайно ефективним. Таке лікування дає найбільш швидке і повне відновлення неврологічних функцій. Терапевтичне «вікно» протягом якого можна вдатися до тромболізису, становить всього 3 години від початку захворювання. Саме тому вкрай важливо не пропустити перші симптоми хвороби.

Інформування населення про перші ознаки, фактори ризику, сучасні методи профілактики і наслідки інсульту допоможе змінити ставлення людей до власного здоров’я, зорієнтувати на принципів дотримання здорового способу життя.

Інсульту можна запобігти і він піддається лікуванню, якщо спільними зусиллями боротися з цим захворюванням.

 

 

 

 

 

                                   

 

 

 

Інформаційний лист підготували:

 

Головний позаштатний спеціаліст

Департаменту охорони здоров’я

Харківської обласної державної

адміністрації з неврології                                                                                                                І.Р. Скрипченко.

 

Завідувач оргметод відділу КЗОЗ

«Харківський обласний центр Здоров’я»                                                                                    К.О. Литовченко.

 

 

//