Веб-портал міста Люботин » Головна » Епідемічна ситуація щодо захворювання на гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) у місті Люботині за I півріччя 2016 року

 Епідемічна ситуація щодо захворювання на гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ) у місті Люботині за I півріччя 2016 року
Автор: Svetlana   Додано:4 липня 2016   Переглядів:721   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Епідемічна ситуація щодо захворювання на гострі кишкові інфекції (далі – ГКІ)

у місті Люботині за півріччя 2016 року.

Довідково – до гострих кишкових інфекцій відносяться: сальмонельоз, шигельоз, гастроентероколіти.             
Захворюваність на сальмонельоз –зареєстровано 3 випадки (інт.пок.-12,2)  зменшилась на 6 випадків в порівнянні з минулим роком (9 випадків в 2015р.). Захворюваність реєструвалася серед неорганізованого дитинства - 2 випадки (виділена S.infan.) та організованої дитини (ДНЗ№1) (виділена S.infan.).

По віковим групам захворюваність на сальмонельоз  розподілилась наступним чином: до 1 року – 0 випадків, від 1-4 років – 2 випадки, 5-9 років-1 випадок,10-14 років-0 випадків, дорослі – 0 випадків.

За 6 місяців 2016 року зареєстровано -1 випадок дизентерії. Захворюваність знизилась на 3 випадки в порівнянні з минулим роком (2015р.- 4 вип., інт.пок. склав 16,3). По віковим групам захворюваність розподілилась наступним чином: до року-0 випадків, 1 - 4 років – 1 випадок, 5-9 р. –0 випадків, 10-14 років – 0 випадків, 15-17 років – 0 випадків. По групам населення: неорганізованих – 1, організовані-0,  школярі - 0,учні інтернат-0.

 Виділена Shigelaflexneri 2-а.

За 6 місяців 2016 року зареєстровано захворювань  гастроентероколітами з встановленим збудником – 19 випадків (інт.пок.-77,8 ), захворюваність зросла на 5 випадків в порівнянні з минулим роком (2015р.-14 вип., інт.пок.- 56,9). По віковим групам захворюваність розподілилась наступним чином: до року - 7 випадків, 1 - 4 років – 10 випадків, 5-9 р. –0 випадків, 10-14 років – 1 випадок, 15-17 років –0 випадків,дорослі – 1 випадок. По групам населення: неорганізованих – 16, організовані-1,  школярі -1, учні інтернат-0, не працюючі-1, не організований - 0. Виділені:  5 – enterobacter, 5 – klebsiella, 1– Proteus, 4 – stapfylococcus, 0 - citrodacter, 0 – yersinia, 3-E. Colli.,рото віруси - 1.

Зареєстровано1 випадок  гастроентероколіту з невстановленим збудником (інтенсивний показник- 4,07) проти 4 випадків в 2015 році зниження на 3 випадки.

      Епідемічну ситуацію з гострих кишкових інфекцій визначає дитяче населення, питома вага якого в структурі захворюваності складає 95,8 %, у т.ч. вікової групи від 0 до 4 років – 83,3,6%, від 5 до 17 років – 12,5%. Групове захворювання по м.Люботину не реєструвалося. Захворюваність неорганізованих дошкільників становить-86,9%.

  Причинами захворювання є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів без належного температурного режиму, придбання продукції на стихійних ринках, у приватних осіб. 

  Характерними ознаками захворювання є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла. Захворювання на кишкову інфекцію серед дітей завжди протікає набагатоскладніше, ніж у дорослих у зв’язку з функціональною незрілістю шлунково-кишкового тракту.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій рекомендуємо, особливо в літній період року:
- дотримуватись правил особистої гігієни: обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету та місць загального користування;
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченим терміном споживання;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігатиїх без холоду не більше 2 годин;
- зберігати м'ясо та рибу в холодильнику окремо від готових страв, для сирої та готової продукції виділити окремі дошки, ножі;
- при споживанніовочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- купатись у відкритих водоймищах тільки в спеціально відведених місцях;
- при появі симптомів гострої кишкової інфекції – негайно звертатися до лікаря для призначення адекватного лікування, не займатися самолікуванням.

В.о. начальника Управління

Держпродспоживслужби

в м. Люботині

Христенко О. С.