Веб-портал міста Люботин » Головна » Урочисті заходи до 75-ї річниці визволення м. Люботина від фашистських загарбників

 Урочисті заходи до 75-ї річниці визволення м. Люботина від фашистських загарбників
Автор: Chekardina   Додано:29 серпня 2018   Переглядів:792   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Урочисті заходи до 75-ї річниці визволення м. Люботина від фашистських загарбників

Сьогодні у м. Люботин відбулося велике свято – свято, за яке наші діди заплатили кров’ю, бідою, життям, – 75-а річниця визволення м. Люботина від фашистських загарбників. 


20 жовтня 1941 року Люботин був окупований німецько-фашистськими загарбниками. 912 розстріляних, повішених та закатованих мешканців, тисячі загиблих солдат, і нарешті - 29 серпня 1943 року. Довгоочікуваний день визволення...

З перших днів виявилося важливе стратегічне значення Люботина, як залізничного вузла. Через наше місто в тил евакуювали устаткування з фабрик і заводів, продовольство, матеріальні та культурні цінності, велику кількість людей. На фронт безперервно йшли ешелони з військовими, зброєю, боєприпасами. Залізничники Люботинського вузла, не зважаючи на артилерійські обстріли, бомбардування з повітря, забезпечували доставку військ і бойової техніки.

Ще на початку війни, у нашому місті формувалися робітничі загони, які охороняли станцію, депо, вагонно-ремонтні майстерні та інші об’єкти. Місцеве населення створило дружини для охорони житлових приміщень та господарств. У місті також було створено народне ополчення.

20 жовтня 1941 року Люботин було окуповано німцями. І почалося пекло. Гітлерівські варвари арештовували, катували, розстрілювали, спалювали живцем невинних мирних жителів Люботина. 19 лютого 1943 року місто було звільнене від німців та вже 8 березня Люботин знову був окупований. Фашистське командування, побоюючись оточення своїх військових угрупувань на Донбасі, перекинуло проти радянських військ, що наступали, ряд дивізій з інших напрямків. В ході боїв німці створили проміжні рубежі на берегах річок Мерефа, Уди, Мжа, Ворскла. Вони перетворили на сильні пункти опору Люботин, Валки, Красноград, Мерефу і інші міста.

26 серпня радянські війська підійшли до околиць Люботина. Три жаркі серпневі дні 1943 року гриміла і тремтіла люботинская земля від страхітливих вибухів гармат і численних контратак фашистів. 29 серпня війська 53-ої армії звільнили місто від ненависного ворога, а для звільнення всіх околиць та селища Караван знадобилося ще 7 днів лютих боїв.

Вдячні люботинці пам’ятають героїв, які звільняли рідний Люботин. І сьогодні біля Меморіалу Слави зібралися ветерани, почесні гості та мешканці міста, щоб згадати ті страшні для міста часи та вшанувати пам'ять полеглих героїв і висловити слова подяки воїнам-визволителям.

 Перед учасниками мітингу виступили міський голова Л.І. Лазуренко, депутат Харківської обласної ради, директор регіональної філії «Південна залізниця» М.Г. Уманець та голова організації ветеранів України м. Люботина С.І. Котихін, які привітали присутніх із визначною подією у житті рідного міста і побажали миру і злагоди громаді. Талановиті вокалісти Євген Чурілов і Інна Грушко подарували присутнім зворушливі пісні «Балада о солдатской матери» і «Лебеді материнства».

Присутні вшанували полеглих героїв хвилиною мовчання та відбулося урочисте покладання квітів до пам’ятника загиблим воїнам.

Важка сторінка війни перегорнута, та пам’ять і слово живе. Свято визволення Люботина дороге і важливе для усіх нас. Тож щиро вітаємо всіх вас зі святом Визволення, святом надії і миру.

 

 

Урочисті заходи до 75-ї річниці визволення м. Люботина від фашистських загарбників

 

 


 

Більше фото: https://imgur.com/a/nbtQ0nf