Веб-портал міста Люботин » Головна » Делегація м. Люботина взяла цчасть у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

 Делегація м. Люботина взяла цчасть у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти
Автор: Chekardina   Додано:15 лютого 2019   Переглядів:509   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

13 лютого 2019 року в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Тема обговорення — «Освіта України: стан законодавчого забезпечення, проблеми та напрями реформування». В рамках виїзного засідання представники Комітету провели  зустріч з педагогічними працівниками загальної середньої, дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти Харківської області.

Делегацію від м.Люботин представляли начальник відділу освіти Люботинської міської ради Стрілець В.В., директор Люботинського міжшкільного навчально-виробничого комбінату Тижненко Н.Е., директор Люботинського міського будинку дитячої та юнацької творчості Гела Л.А., завідуюча КЗ «Люботинський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 5 Люботинської міської ради Харківської області» Коваленко Н.Я.

Проводив виїзне засідання перший заступник голови парламентського Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський.  Також на засіданні були присутні народні депутати України Тарас Кремінь та Олександр Грановський, заступники Міністра освіти і науки Світлана Даниленко та Юрій Рашкевич.

У своєму виступі Олександр Співаковський зазначив, що перед початком засідання було проведено зустріч з головою Харківської облдержадміністрації Юлією Світличною, з якою було обговорено проблемні питання у сфері освіти Харківщини та перспективи  розвитку. Також Олександр Співаковський відзначив, що рішення провести засідання комітету у Харкові приймали одноголосно, тому що Харків розглядається  як місто студентів, місто університетів. Харків фактично формує технічну та гуманітарну еліту України, тому  дуже важливо почути думки освітян – як закладів вищої освіти, так і технікумів та коледжів, які зараз входять до зони фахової передвищої освіти, а також заклади дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти.  

Приємно відзначити, що Департаментом освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації було запропоновано Тижненко Наталії Едуардівні, директору Люботинського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, виступити на цьому почесному зібранні з доповіддю за темою: «Про впорядкування фінансування міжшкільних ресурсних центрів (міжшкільних навчально-виробничих комбінатів)».

Наталія Едуардівна у своєму виступі окреслила проблеми фінансування МНВК, яке здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів, тому кількість таких закладів в Україні стрімко зменшується з причині відсутності належного фінансування. Нажаль, в багатьох містах та районах Харківщини міжшкільні навчально-виробничі комбінати, які надавали якісні освітні послуги з професійної підготовки підлітків, були закриті чи реорганізовані. Ця проблема неодноразово виносилась на розгляд на різних рівнях, пропонувалось внесення змін до Закону України «Про державний бюджет», але й досі це питання не вирішено.  Тиженко Н.Е. запропонувала звернутись до Верховної Ради України з пропозицією визначити на законодавчому рівні джерелами формування кошторису МНВК кошти місцевого бюджету і освітньої субвенції, що надходять у розмірі, передбаченому нормативами фінансування закладів загальної середньої освіти для забезпечення вивчення предметів інваріантної складової програм загальної середньої освіти в обсязі державних стандартів. 

У м.Люботині завдяки підтримці міського голови Лазуренка Л.І.,  депутатів міської ради,  представників місцевої влади, Люботинський МНВК фінансується належним чином, відсутня заборгованість по заробітній платі, проводиться поточний ремонт приміщень закладу.  У 2019 році заплановано модернізацію системи опалення, що надасть можливість учням старших класів закладів загальної середньої освіти міста вивчати предмети освітнього циклу «Технології» та «Захист Вітчизни» в комфортних умовах.

 

Відділ освіти Люботинської міської ради

 

Делегація м. Люботина взяла цчасть у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

Делегація м. Люботина взяла цчасть у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти