Веб-портал міста Люботин » Головна » 2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством

 2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством
Автор: Lubotin   Додано:2 грудня 2022   Переглядів:361   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством


Національної «гарячої» лінії з попередження насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335

         Сьогодні, 2 грудня,  відзначається Міжнародний день боротьби з рабством.  Цей день відзначається за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Саме цього дня 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. В України документ набрав чинності 15 лютого 1955 року.

        На перший погляд, рабство здається чимось давно забутим та минувшим, але  на жаль, це не так. Існують сучасні форми рабства, такі як сексуальна експлуатація, торгівля людьми, продаж наречених, шлюби з примусу (цей показник склав більше 15 мільйонів осіб), ряд форм дитячої праці, насильницьке вербування дітей для використання у збройних конфліктах та боргова кабала.

        Торгівля людьми – це форма сучасного рабства, яка актуальна для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу.

          Законом України «Про протидію торгівлі людьми» визначено, що «торгівля людьми» — це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

          Під час війни все більше людей, особливо з числа переміщених осіб, потрапляють у скрутні становища. Досить часто люди не відчувають ризику потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, не  розпізнають небезпечні сигнали. Аби применшити ризики потрапляння ними в ситуацію торгівлі людьми, щонайменше треба знати елементарні правила поведінки та їх дотримуватися. Такі правила перераховано у цій листівці.

 

Національної «гарячої» лінії з попередження насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335

Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, у тому числі щодо безпечного виїзду за кордон: 0-800-505-501