Веб-портал міста Люботин » Головна » Профілактика захворювань, пов’язаних з вживанням питної води

 Профілактика захворювань, пов’язаних з вживанням питної води
Автор: Lubotin   Додано:11 жовтня 2023   Переглядів:48   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Профілактика захворювань, пов’язаних з вживанням питної води



Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним із найважливіших компонентів є вода.

   Через можливі перебої з забезпеченням населення питною водою з водогонів, можливе використання для господарсько-питних потреб води з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі, каптажі, свердловини на території приватних домоволодіннях), невідповідність питної води фізико-хімічним вимогам є основною причиною такої  хвороби,  як водно-нітратна метгемоглобінемія. Ризик захворіти особливо зростає під час військових дій через обмежений доступ до безпечної питної води.
   Як наслідок в воду потрапляють шкідливі для організму людини органічні речовини, зокрема нітрати, які сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму. Одним із основних механізмів їх дії є перетворення гемоглобіну в метгемоглобін, що приводить к виникненню такого захворювання, як метгемоглобінемія.
   Метгемоглобінемія - це збільшена кількість гемоглобіну, що містить окислене залізо в еритроцитарних кров'яних клітинах.
  Водно-нітратна метгемоглобінемія розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров‘ю й пов‘язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та втратою здатності еритроцитів крові переносити кисень   до органів та  тканин. У цьому  випадку  в  організмі  дитини  розвивається кисневе  голодування, яке в свою чергу- до порушень у роботі печинки, нирок, серцево-судинної та нервової системи. Особливу небезпеку становить вода, забруднена нітратами для дітей першого року життя. У немовлят за  відсутності метгемоглобінредуктази відбувається  накопичення  метгемоглобіну в крові.
  Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо перших трьох років життя, пов’язаний, насамперед, із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.
   Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, діарея, різкі болі в животі, сонливість, головна біль та інше.
   Тому категорично заборонено використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники.. 
Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області з метою профілактик ряду захворювань,  ймовірним фактором яких може бути неякісна питна вода,  рекомендує мешканцям Харківського району  вживати воду виключно гарантованої якості. Для попередження негативного впливу на здоров’я населення нітратів, які можуть знаходитися у воді приватних колодязів і свердловин, та запобігання виникненню отруєнь пов’язаних з підвищенням нітратів - не  вживати таку воду взагалі. Для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати фасовану воду гарантованої якості, або з гарантовано перевірених джерел.  Майте на увазі, що забруднена нітратами вода - чиста, прозора, без запаху і видимих домішок. Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо.
Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.
При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.
  Громадяни, які використовують воду для питних потреб з індивідуальних колодязів чи свердловин, можуть за власним бажанням для проведення досліджень звернутися до будь-якої акредитованої лабораторії.