Веб-портал міста Люботин » Головна » Гаджети: між користю та здоров’ям. Як зберегти баланс?

 Гаджети: між користю та здоров’ям. Як зберегти баланс?
Автор: Lubotin   Додано:29 лютого 2024   Переглядів:26   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Гаджети: між користю та здоров’ям. Як зберегти баланс?



Комп’ютерні та інтернет-технології – така ж частина життя сучасної людини, як холодильник, метро чи літак.

     Зазвичай інноваційні технічні продукти у формі невеликих електронних пристроїв – гаджетів – створюють, щоб полегшити повсякденне життя. Вони поєднують у собі високі технології й цілком реальне застосування та призначені допомагати працювати й відпочивати з комфортом. Важко уявити галузь, в якій не використовуються цифрові пристрої – ноутбуки, планшети, смартфони та інші девайси. Наявність комп’ютера вдома давно не вважається розкішшю, це – необхідна річ. І сучасна людина повинна вміти ним користуватися.
     Технічний прогрес дозволив людям звільнитися від багатьох фізичних навантажень. Гіподинамія та її вплив на здоров’я, такий як надмірна вага, серцево-судинні захворювання та слабкість м’язової системи, стали актуальними проблемами сучасного суспільства. Нестача руху особливо небезпечна для молодого організму. Довготривале перебування в сидячому стані (а саме цим загрожує захоплення гаджетами) може призвести до порушень циркуляції крові в ногах, внутрішніх органах, включаючи головний мозок. Це погано позначається на розумових процесах, пам’яті, концентрації уваги, також призводить до погіршення зору (синдром сухого ока), короткозорості.
    Внаслідок проникнення Інтернету в повсякденне життя людини з’явилися нові хвороби – це комп’ютерна, Інтернет- і гаджет-залежності.
    Харківське районне управління наголошує на необхідності дотримання правил безпеки при роботі з цифровими пристроями, а саме:
  • комп’ютер краще розташувати в кутку чи задньою стінкою до стіни;
  • обмежувати час перебування за комп’ютером – до 30 хвилин, після чого треба змінити вид діяльності;
  • у приміщенні, де працює комп’ютер, необхідно проводити щоденне вологе прибирання;
  • до і після роботи на комп’ютері слід протирати екран спеціальними серветками;
  • частіше провітрювати кімнату;
  • гуляти, надавати пріоритет реальному спілкуванню;
  • не користуватися комп’ютером чи гаджетами під час прийому їжі;
  • ставитись до гаджета як до технічного пристрою, за допомогою якого можливо отримати знання і навички, а не як до засобу отримання емоцій;
  • дітям до 10 років потрібно на одну годину відкладати телефон чи планшет після 40 хвилин користування;
  • виконуйте правило «20/20/20». Воно є дуже простим – кожні 20 хвилин протягом 20 секунд потрібно переводити погляд вдалину на 20 футів (6 метрів). Також під час інтелектуальної діяльності рекомендується відпочивати протягом трьох хвилин через кожні 40 хвилин, якщо виконуєте технічну роботу – робити 15-хвилинні перерви щогодини.
    Смартфони, телефони, комп’ютери допомагають нам у роботі та навчанні, роблять доступними різну інформацію і розваги, але при цьому вони можуть стати небезпечними. Тож розумно підходьте до їх використання. Нехай гаджети будуть корисною частиною вашого світу, а не його заміною!