Веб-портал міста Люботин » Головна » Соціальне забезпечення дітей війни

 Соціальне забезпечення дітей війни
Автор: Chekardina   Додано:12 серпня 2011   Переглядів:1377   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

     Закон, як і прогрес ніколи не стоїть на місці, він весь час змінюється, щоб задовольняти вимоги сучасності, регулювати найбільш важливі сфери суспільного життя. Прослідкувати за змінами у правових нормах всіх галузей права практично неможливо, але кожен громадянин має право знати інформацію про зміни Закону.

  Достатньо тривалий час на законодавчому рівні залишалася правова невирішеність питання соціального забезпечення осіб, які були неповнолітніми в період Другої Світової війни.

Врегулювання правового статусу дітей війни було викликане необхідністю визнання суспільного значення нелегкого життєвого шляху громадян України, чиє дитинство співпало з роками Другої Світової війни. Важке воєнне дитинство наклало відбиток на усе подальше життя таких громадян.

Лише нормами Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" було встановлено соціальний і правовий захист осіб, які були неповнолітніми в період Другої Світової війни та мають статус ветеранів війни.

Цим Законом визначено правовий статус саме ветеранів війни та їх соціальні гарантії. Та кожне з визначень, термінів поданих у законах має свої нюанси, які потребують роз’яснення.

Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни.

Враховуючи наведене, законодавством України врегульовано питання соціального забезпечення осіб, які були неповнолітніми в період Другої Світової війни та мають статус ветеранів війни.

Проте питання соціального забезпечення осіб, які не мають статусу ветеранів війни та які були неповнолітніми в період Другої Світової війни, тривалий час на законодавчому рівні було не врегульовано.

Так, з метою надання соціальних гарантій і пільг особам, чиє дитинство співпало з роками Другої Світової війни, для забезпечення їх конституційного права на достатній життєвий рівень і соціальну захищеність Верховною Радою України 18 листопада 2004 року прийнято Закон України „Про соціальний захист дітей війни". Прикінцевими положеннями цього Закону передбачено, що він набере чинності з 1 січня 2006 року.

Зазначеним Законом встановлюється правовий статус дітей війни. Так, дитиною війни є особа, якій на час закінчення (2 вересня 1945 року) Другої світової війни було менше 18 років. Норми Закону поширюються виключно на осіб, які на даний момент є громадянами України.

Закон визначає основи соціального захисту дітей війни та гарантує їх соціальну захищеність шляхом надання їм певних пільг і належного рівня державної соціальної підтримки.

Так, дітям війни надаються такі пільги, зокрема:

  • право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;
  • виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
  • право на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області (Автономної Республіки Крим) за місцем проживання;
  • право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання та інше.

      Разом з тим Законом передбачається право органів місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб за рахунок власних коштів і благодійних надходжень установлювати додаткові гарантії соціального захисту дітей війни.

    З 19 липня 2011 року набув чинності Закон країни «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік»».

Пунктом 7 цього закону передбачено, що в 2011 році норми і положення статті 6 (стосовно доплати в розмірі 30% мінімальної пенсії) Закону України «Про соціальний захист дітей війни» застосовуються в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України виходячи з наявного фінансового ресурсу бюджету Пенсійного фонду України на 2011 рік.

На виконання пункту 7 вищевказаного закону Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 745 від 6 липня 2011 року «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету». Пунктом 6 цієї постанови передбачено, що дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань») до пенсії або довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, підвищення проводиться в розмірі 49,8 гривень.

Таким чином з 19.07.2011 року дітям війни буде проводитись доплата в розмірі 49,8 гривень.

Отже, прийнятий Верховною Радою України Закон України „Про соціальний захист дітей війни" встановив законодавчі гарантії соціального захисту громадян України, дитинство яких збіглося з роками Другої Світової Війни, зокрема, право на отримання пільг з метою їх соціальної підтримки, що є одним із засобів визнання суспільного значення нелегкого життєвого шляху таких громадян.

Люботинське міське управління юстиції Харківської області

провідний спеціаліст Губська В.М.