Веб-портал міста Люботин » Головна » КРВ Харківського району інформує

 КРВ Харківського району інформує
Автор: Chekardina   Додано:15 листопада 2012   Переглядів:1017   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

ДФІ НАДАЄ РОЗ”ЯСНЕННЯ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ АВТОМОБІЛІВ БЮДЖЕТНИМИ УСТАНОВАМИ


Найперше наголосимо, що залучення автомобільного транспорту, який належить одній бюджетній установі, для користування іншою бюджетною установою з подальшим відшкодуванням витрат чинним законодавством не передбачено.

Проте існують певні умови, за яких можливе використання бюджетною установою автомобіля, який належить іншій установі.

По-перше, у разі надання послуг із перевезення (транспортних послуг) згідно з укладеним договором, якщо у переліку платних послуг бюджетної установи передбачено надання таких послуг.

По-друге, надання автотранспортного засобу у використання за договором оренди.

У разі надання автомобіля у використання за договором оренди обов'язки водія виконує працівник установи-орендаря. Ця сама установа заправляє автомобіль паливно-мастильними матеріалами. Оскільки транспортний засіб використовується у господарській діяльності установи, він є службовим автомобілем. Для обліку транспортної роботи службового автомобіля та списання витраченого пального ведуться подорожні листи, форми яких затверджені наказом Державного комітету статистики України від 17.02.98 № 74 (для легкових автомобілів) та спільним наказом Міністерства транспорту України і Міністерства статистики України від 29.12.95 № 488/346 (для вантажних автомобілів).

Водночас варто зважати на чинні обмеження щодо оренди легкових автомобілів бюджетною установою. Зокрема, п. 5 постанови Кабінету Міністрів України 04.04.2001 № 332 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп'ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» установлено, що державні органи, а також установи й організації, які утримуються за рахунок державного, республіканського Автономної Республіки Крим і місцевих бюджетів, укладають договори оренди легкових автомобілів, вартість яких не перевищує граничних сум витрат, затверджених цією постановою. При цьому розмір установлених постановою граничних витрат залежить від статусу і місця бюджетної установи у структурі державних органів.

Крім того, варто зважати на особливості використання автотранспорту, установлені постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2003 № 848 «Про впорядкування використання легкових автомобілів бюджетними установами та організаціями». Так, п. 1 цієї постанови визначено, що користуватися легковими автомобілями у вихідні та святкові дні, а також здійснювати відрядження на легковому автомобілі за межі області. Автономної Республіки Крим на відстань, що перевищує 200 км, можна лише з дозволу керівника установи.

Щодо фінансування видатків на транспортні послуги та оренду транспортних засобів варто зазначити, що господарська діяльність будь-якої бюджетної установи здійснюється за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету на підставі кошторису, який повинен складатися згідно з вимогами Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 № 228.

Планування і здійснення витрат на транспортні послуги та оренду транспортних засобів бюджетна установа проводить за кодом економічної класифікації видатків 1134 «Оплата послуг (крім комунальних)» відповідно до затверджених кошторисних призначень. Як установлено Інструкцією щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 12.03.2012 № 333, за кодом 1134 здійснюється плата за оренду транспортних засобів усіх видів та оплата транспортних послуг (крім видатків з найму транспорту для будівельних робіт і капітального ремонту будівель, які належать до капітального будівництва та капітального ремонту).

Водночас видатки на найм транспорту для виконання робіт з капітального будівництва, ремонту та реставрації здійснюються за групою кодів економічної класифікації видатків 2000 «Капітальні видатки».

 

КРВ Харківського району