Веб-портал міста Люботин » Головна » Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

 Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень
Автор: Chekardina   Додано:18 червня 2013   Переглядів:1366   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень


Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень  – це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (стаття 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

              Державна реєстрація покликана забезпечити охорону та захист прав та законних інтересів власників, користувачів нерухомого майна шляхом створення додаткових гарантій для них. Державна реєстрація прав зводить до мінімуму можливість недобросовісних осіб реєструвати на себе права, які їм не належать, а тому створює перешкоди для проведення незаконних операцій з нерухомістю.

                Лише зареєстровані права мають юридичну силу перед іншими (третіми) особами, а зареєструвати за собою права на нерухомість може лише особа, якій вони належать згідно з дійсними документами, які відповідають вимогам законодавства.,

                  Державна реєстрація прав є обов’язковою, оскільки відповідно до Цивільного кодексу України (статті 331 та 334) та Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (стаття 3) права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до закону, виникають з моменту такої реєстрації. Виключення складає право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами. Відповідно до статті 794 Цивільного кодексу України в редакції від 01.01.2013 таке право підлягає державній реєстрації, якщо договір найму або оренди за яким воно виникає укладається на строк не менш як три роки.

            Державна реєстрація прав проводитиметься державними реєстраторами прав на нерухоме майно відповідних реєстраційних служб ,а також нотаріусами, як спеціальними суб’єктами, на яких покладаються функції державного реєстратора прав.

 

Завідувач Другою державною нотаріальною конторою

Харківського району Харківської області

                                                                          Н.В.Омельницька