Веб-портал міста Люботин » 29 – жовтня Всесвітній день боротьби з інсультом

 29 – жовтня Всесвітній день боротьби з інсультом
Автор: Svetlana   Додано:30 жовтня 2014   Переглядів:2193   Категорія - [---]
 
 (голосів: 1)

Всесвітній день боротьби з інсультом був вперше проголошений 29 жовтня 2006 року на Регіональному Всесвітньому конгресі з інсульту в Кейптауні (Південна Африка), коли Міжнародне товариство інсульту і Всесвітня федерація інсульту об'єдналися в єдину організацію. З того часу Всесвітній день боротьби з інсультом відзначається щорічно саме 29 жовтня.

В цей день медичні працівники всього світу звертають увагу громадськості на проблеми виникнення, лікування і профілактики інсультів. Вони проводять інформаційні та просвітницькі кампанії серед населення, розповсюджують прес-релізи, спілкуються з владними структурами, залучають до цих заходів громадські організації.

У всьому світі інсульт займає друге місце серед причин смерті і є головною причиною тривалої і пожиттєвої втрати функціональних здібностей серед дорослого населення. Кожні 2 секунди одна людина уражається інсультом, кожні 6 секунд інсульт забирає одне людське життя. У світі від цієї недуги помирає щороку близько 10% населення. Експерти ВООЗ припускають, що кількість інсультів на земній кулі зростатиме. Через те, що населення нашої планети старіє.

В Україні щороку реєструється біля 100 тисяч нових випадків інсульту. Майже 50 відсотків хворих, які перенесли інсульт, стають інвалідами і частина з них потребує сторонньої допомоги. Третина хворих - це люди працездатного віку. Те, що мозковий інсульт уражує молодих працездатних людей, пов'язано, в першу чергу з розповсюдженням артеріальної гіпертензії, яка є провідним чинником ризику. В Україні зареєстровано майже 11,5млн. хворих на артеріальну гіпертонію, тому потенціальний ризик виникнення інсульту є у кожного шостого дорослого жителя нашої країни.

У Харківській області в 2012 році показник захворюваності на гіпертонічну хворобу склав 2979,3 випадку на 100 тисяч населення (в 2011 році - 3360,7). Минулого року було зареєстровано 294 випадки інсультів на кожні 100 тисяч населення (в 2011 році - 299,5).

Інсульт - гостре порушення кровообігу мозку, яке зумовлює розлади його функції та наносить тяжкі ушкодження тканин. Під час інсульту у визначеній ділянці мозку кровотік знижується або зовсім припиняється. Існують 2 типи інсультів: ішемічний та геморагічний. Ішемічний інсульт - порушення мозкового кровообігу за ішемічним типом - трапляється у разі, якщо тромб блокує артерію або капіляр у мозку. 80% всіх інсультів - ішемічного типу. Атеросклероз порушує кровобіг в сонних і вертебральних артеріях, які доставляють кров в мозок. Звуження цих судин може бути однією з причин інсульту. Геморагічний інсульт - порушення мозкового кровообігу за геморагічний типом — відбувається, коли у мозку лопається судина і трапляється крововилив. В обох випадках клітини пошкодженої частини мозку не отримують кисень і необхідні поживні речовини в достатній кількості, що і є причиною їх загибелі.

Основними причинами що спричиняють інсульт є легковажність у ставленні о свого здоров'я, набуті шкідливі звички, спадковість, а також інші фактори які від людини не залежать.

Фактори ризику інсульту:

1.          Підвищений артеріальний тиск протягом тривалого періоду. Допустима

межа артеріального тиску має бути 140/90мм.рт.ст. Якщо тиск вищий за допустиму позначку, варто звернутись до лікаря за консультацією про подальші дії щодо контролю артеріального тиску.

2.          Тютюнопаління. Цей фактор підвищую рівень інсульту в двічі. Після

позбавлення від цієї шкідливої звички ризик почне зменшуватись, а через років знизиться до такого, який мають не курці.

3.          Вживання алкоголю. Відомий факт, що алкоголь може бути корисним

лише в помірній кількості, наприклад, склянка червоного сухого вина може знижувати ризик розвитку інсульту. Але вживання алкоголю у великих кількостях підвищує цей ризик. Алкоголь не можна поєднувати з прийомом ліків.

4.       Підвищений рівень холестерину. Це результат    порушення ліпідного

обміну в організмі людини. Жири або ліпіди містяться в крові у вигляді холестерину і тригліцеридів. Організму потрібна певна кількість холестерину, але якщо в крові багато жирів, жирові відкладення накопичуються в артеріях, підвищуючи ризик виникнення інсульту. Оптимальний рівень вмісту холестерину в крові складає не більше 5,0ммоль/л. Дуже важливо контролювати цей показник, щоб зменшити ризик виникнення судинно-мозкової катастрофи. Знизити холестерин можливо завдяки дієті та за допомогою ліків.

5.       Діабет.   Це   захворювання   дуже   небезпечне   і   часто   поєднується   з

гіпертонічною хворобою. Однак цукровий діабет сам по собі підвищує імовірність розвитку інсульту в 2-3 рази. Дотримання рекомендацій лікаря відповідно до індивідуальних особливостей перебігу цукрового діабету і систематичний контроль рівня цукру крові значно зменшує загрозу виникнення інсульту.

6.       Обмежена фізична активність. Навіть 30хв. щоденна прогулянка знизить

ризик розвитку інсульту можна вибрати будь-які види фізичних навантажень, які б відповідали стану здоров'я, стилю життя та уподобанням.

7.               Зловживання великою кількістю солі та жирною їжею. Дієта з низьким

рівнем солі та жиру знизить артеріальний тиск, відповідно й ризик інсульту. Всі жири багаті енергією і призводять до збільшення маси тіла, якщо вони не спалюються під час фізичного навантаження і рухової активності. Поліпшення раціону харчування за рахунок обмеження жирної їжі і збільшення вживання овочів і фруктів (не менше 5 порцій), обмеження вживання солі до однієї чайної ложки в день може запобігти розвитку інсульту.

Профілактика інсульту спрямована на усунення його причин і включає в себе основні медичні рекомендації:

  • Відмова від шкідливих звичок (тютюнопаління, зловживання алкоголем, вживання наркотичних речовин, обмеження вживання солі).
  • Дотримання принципів здорового харчування з вживанням великої кількості фруктів та овочів, нежирного м'яса; регулярна фізична активність - фізичні вправи, праця в саду, прогулянки тощо.
  • Лабораторні обстеження 1 раз на рік (рівень холестерину і цукру в крові).
  • Інструментальні обстеження 1 раз на рік: ЕКГ, УЗД артерій головного мозку, обстеження очного дна, МРТ (але в тільки в тому разі якщо інсульт вже був).

До загальних ознак інсульту належать:

  • Оніміння чи слабкість в обличчі, руці або нозі особливо якщо відчувається із одного боку тіла;
  • Порушення мовлення або розуміння;
  • Порушення зору в одному чи обох очах;
  • Порушення ходьби, запаморочення, втрата рівноваги, або координації:
  • Сильний головний біль без явної причини.

Оцінити стан людини після судинного нападу і навіть врятувати їй життя допоможуть також візуальні правила розпізнання інсульту - УЗП.

У - попросити хворого усміхнутись. Після інсульту усмішка буде не симетричною, вуголки губ будуть на різному рівні. Це відбувається тому що після інсульту порушується провідність нервових закінчень і скорочення мускулів, як правило, з одного боку.

З - заговорити, якщо відбувся інсульт, людині важко буде чітко вимовляти дзвінкі приголосні, вибудовувати фразу.

П - підняти руки. Після інсульту хворий не зможе їх підняти симетрично, синхронно і на однакову висоту. Одна рука буде «відставати».

Якщо хоч одне із 3-х завдань людина не зможе виконати, треба терміново викликати невідкладну медичну допомогу.

Інсульт потребує невідкладної медичної допомоги. При раптовій появі будь-якого із симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря.

Застосування методу тромболізису при лікуванні ішемічного інсульту є надзвичайно ефективним. Таке лікування дає найбільш швидке і повне відновлення неврологічних функцій. Терапевтичне «вікно» протягом якого можна вдатися до тромболізису, становить всього 3 години від початку захворювання. Саме тому вкрай важливо не пропустити перші симптоми хвороби.

Інформування населення про перші ознаки, фактори ризику, сучасні методи профілактики і наслідки інсульту допоможе змінити ставлення людей до власного здоров'я і зорієнтувати на дотримання принципів здорового способу життя.

Інсульту можна запобігти і він піддається лікуванню, якщо спільними зусиллями боротися з цим захворюванням.

 

Головний лікар                                                      О.В.  Кандаурова