Веб-портал міста Люботин » Головна » Відкритість інформації — загроза корупції

 Відкритість інформації — загроза корупції
Автор: Svetlana   Додано:14 серпня 2015   Переглядів:793   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Відкритість інформації — загроза корупції

 

Відповідні зміни передбачені Законом (законопроект № 2423) “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції”, який 6 серпня було опубліковано в "Голосі України". Закон набирає чинності за 2 місяці з дня опублікування. Вказаний Закон, дозволяє за прізвищем чиновника дізнатися про квартири, будинки, земельні ділянки чи автівки, які є в його власності.

Дякуючи таким змінам в законодавстві, жодна особа, яку винайняли на оплачувану роботу чи обрали для представництва своїх інтересів платники податків, незалежно від того, наскільки високою є його посада – від Президента до депутата районної ради, прокурора чи службовця на державному підприємстві – не зможуть приховати своїх маєтків та автопарків за порожніми деклараціями.

Відтепер, будь-який громадянин, журналіст, громадський активіст чи будь-хто, кого цікавить інформація про майно службовців, володіючи елементарними навиками роботи із комп`ютером, не виходячи з дому, зможе визначити яке саме майно належить народному обранцю та іншим державним службовцям.

Йдеться про інформацію щодо площі житла, ділянки, марки і обсягу двигуна буде достатньо, аби зрозуміти, чи живе той чи інший власник на ті кошти, які декларує.

Так, наприклад, інформація про зареєстровані транспортні засоби та їх власників, що міститься у Єдиному державному реєстрі, держателем якого є Державтоінспекція Міністерства внутрішніх справ України, є відкритою та загальнодоступною.

Для фізичних та юридичних осіб інформація з Єдиного державного реєстру надається шляхом пошуку за суб'єктом (власником транспортного засобу) в електронній формі через офіційний веб-сайт органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері реєстрації та обліку транспортних засобів, чи в паперовій формі шляхом подання заяви особисто або пересилання поштового відправлення органам Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України.

За запитом посадових осіб органів державної влади органів місцевого самоврядування, судів, органів внутрішніх справ, органів прокуратури, органів Служби безпеки України, адвокатів, нотаріусів інформація з Реєстру у зв'язку із здійсненням ними повноважень, надається за суб'єктом (власником транспортного засобу) чи за державним номерним знаком в письмовій або електронній формі шляхом безпосереднього доступу до Єдиного державного реєстру за умови ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису. Порядок доступу до Єдиного державного реєстру повинен визначити Кабмін.

Окрім того, за заявою власника чи іншого правоволодільця орган реєстрації та обліку транспортних засобів надає інформацію про осіб, які отримали відомості про зареєстрований транспортний засіб, що йому належить.

Щодо нерухомості, фізичним та юридичним особам інформація за об'єктом нерухомого майна надається в електронному або письмовому вигляді, за умови ідентифікації особи. Інформація за суб’єктом права надається на аналогічних умовах.

На отримання відомостей Державного земельного кадастру про земельну ділянку мають право:

-           фізичні та юридичні особи;

-           органи державної влади та органи місцевого самоврядування для реалізації своїх повноважень, визначених законом. Орган, що здійснює

ведення Державного земельного кадастру, за заявою фізичної особи - суб’єкта права власності або речового права на земельну ділянку зобов'язаний надати йому інформацію про осіб, які отримали доступ до інформації про цього суб’єкта в Державному земельному кадастрі.

Окрім того, варто звернути уагу на те, що Міністерство юстиції першим серед центральних органів виконавчої влади відмовляється від частини своїх повноважень, аби знизити корупційний тиск на звичайних громадян, передаючи ці повноваження у приватний сектор і органам місцевого самоврядування.

 

В.о. начальника Люботинського

міського управління юстиції

В.М. Кожуріна