Веб-портал міста Люботин » Головна » Люботинський міський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

 Люботинський міський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує
Автор: Chekardina   Додано:31 січня 2018   Переглядів:490   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

ОБЕРЕЖНО СКАЗ!!!!

Сказ – надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба всіх видів теплокровних тварин , а також людини , що характеризується ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю.

Особливістю епізоотичного процесу перебігу сказу є те, що для даного захворювання характерна сезонність та циклічність. Реєструється нерівномірне поширення інфекції ( спади та підйоми).

Зараженнявідбувається в основному через укуси, подряпини, нанесеніхворимитваринами. Вірусможепроникати через пошкодженіслизовіоболонки. В навколишньомусередовищівінзберігаєсвоївластивості до декількох годин; при кип’ятінні—до 2 хвилин. Інкубаційнийперіод (момент від покусу хворою твариною до появиклінічнихсимптомів) триваєвід 6 днів до 1 року.

Як діяти людям, яких покусала тварина? Перш за все необхідноякомогашвидшепромити рану водою з господарським милом, обробитикраї 5-відсотковим розчином йоду, накластистерильнупов’язку і звернутись у травматологічніпункти (відділення) лікарні за медичноюдопомогою, або до найближчоголікувально-профілактичного закладу. У разіукусівдикими, безпритульнимитваринами треба за порадоюлікаря-травматолога пройти курс антирабічнихщеплень у стаціонарномувідділеннімедичного закладу. Ціщеплення на сьогоднієдинийефективнийзасібпрофілактики, щоб не помертивід сказу. Тварину, яка вкусила, в жодномуразі не слідвбивати. Їївартоізолювати, встановити за нею нагляд, попередити ветеринарного працівника, якийпротягом 10 днів, тобто максимального термінупоявиклінічнихознак сказу, буде проводитиклінічнийоглядтварини.

 Для запобіганнявиникнення сказу потрібно регулярно проводитищепленнядомашніхулюбленцівпроти сказу, а якщоз’явилисяклінічніознакизахворювання, доправититварину для огляду у ветеринарнуустанову. Сліддотримуватися  правил утримання та вигулудомашніх собак і котів, не створюючинебезпекиоточенню.

Протягом року працівниками Люботинської міської державної лікарні ветеринарної медицини здійснюються профілактичні подвірні щеплення собак та котів проти сказу. Сподіваємося, щовласникидомашніхтваринізрозумінням поставляться до цієїпроблеми і всілякосприятимутьпрацівникамветеринарноїслужби у профілактиці такого небезпечногозахворювання, як сказ.

 

Головний спеціаліст Люботинського

міського відділу  Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській області

Вішинська О.В.