#успішна справа
Автор: Бутенко Анна   Додано:17 лютого 2021   Переглядів:175   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

10071;Незабаром розпочнеться вступна кампанія до вищих навчальних закладів129489;‍127891; . Молоді люди вже сьогодні визначаються з майбутньою професією. Дуже достойними професійними напрямками є військова служба та правоохоронна діяльність128110;‍9794;65039; , підготовка на які здійснюється навчальними закладами зі специфічними умовами навчання. Ці сфери діяльності потребують особливої відповідальності, яка починається вже з моменту вступу до відповідних ВИШів. Так, не всі знають, що відповідно до законодавства, у разі дострокового розірвання курсантами вказаних навчальних закладів контракту про здобуття освіти, а також при їх відмові від військової служби, чи роботи в органах поліції після здобуття відповідної освіти, відшкодовуються 128176; витрати які пов'язані з їх утриманням та навчанням у вищому навчальному закладі.
Так, до Мерефянського бюро правової допомоги 9878; нашого Центру звернувся пан Микита та розповів, що після того як з його доходів почали примусово стягуватися грошові 128181; кошти, він дізнався, що заочним рішенням суду з нього було стягнуто на користь навчального закладу, кошти, пов’язані з навчанням і проходженням військової служби у вищому навчальному закладі у розмірі 100777,46 грн. З таким рішенням суду він не був згодний.
Для допомоги клієнтові було уповноважено начальника відділу «Мереф’янське бюро правової допомоги» Миколу Куцеконя.
Вивчивши матеріали справи, фахівцем центру було встановлено, що між паном Микитою та навчальним закладом було укладено контракт про проходження військової служби (навчання) у Збройних Силах України курсантами вищого військового навчального закладу. До закінчення строку навчання клієнта було відраховано через його відмову від проходження військової служби після закінчення вищого навчального закладу.
За таких обставин навчальний заклад звернувся до суду з позовною заявою про стягнення з пана Микити суми витрат, пов’язаних з навчанням у розмірі 100 777 грн. 46 коп.
Миколою Куцеконем була складена заява про перегляд заочного рішення на підставі того, що справа розглядалася без участі клієнта, під час військової служби в зоні АТО. Заява була задоволена судом та справа була призначена до розгляду.
Фахівцем було складено відзив на позов НПУ «ХПІ» у якому, у тому числі, зазначалося наступне:
- «Порядок відшкодування курсантами та особами офіцерського складу витрат, пов'язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2006 р. № 964 не може застосовуватися до регулювання спірних правовідносин;
- позовну заяву подано до суду особою, яка не має процесуальної дієздатності;
- клієнта звільнено за неналежною підставою.
Також було підготовлено клопотання про закриття провадження по справі, з огляду на те що розгляд даної справи віднесено до юрисдикції адміністративного суду (Велика Палата Верховного суду у своїй постанові від 12 грудня 2018 року по справі №734/3102/16-ц надала висновок про те, що спори щодо відшкодування вартості навчання особою, яка перебуває або перебувала на посадах, віднесених до державної або публічної служби, за позовом суб`єкта владних повноважень підлягають вирішенню в порядку адміністративного судочинства)
Миколою Куцеконем здійснювалось представництво інтересів пана Миколи під час розгляду справи, судовий процес тривав більше року.
У грудні 2020 року судом було задоволено клопотання, підготовлене фахівцем центру та закрито провадження у цивільній справі про стягнення з пана Миколи суми витрат, пов’язаних з проходженням військової служби у вищому навчальному закладі.
Таким чином, завдяки грамотно визначеній та обгрунтованій правовій позиції, вдалося відстояти інтереси клієнта у сумі 100 777 грн. 46 коп.
Зауважуємо, що не у всі справи щодо стягнення сум, пов’язаних із здобуттям освіти у ВНЗ зі специфічними умовами навчання, можуть бути вирішені на користь колишнього курсанта. Тому, закликаємо вступників відповідально ставитися до вибору професії та здобуття вищої освіти.127891;
З ухвалою суду можна ознайомитися за посиланням 128071;