Веб-портал міста Люботин » Безоплатна правова допомога » Як взяти кредит в банку і не пошкодувати про це

 Як взяти кредит в банку і не пошкодувати про це
Автор: Бутенко Анна   Додано:18 травня 2021   Переглядів:159   Категорія - [Безоплатна правова допомога]
 
 (голосів: 0)

У багатьох з нас виникають ситуації, коли вкрай потрібні гроші 128181; на лікування 127973;або оплату навчання 128104;‍128187;; раптово зламалася пральна машина або треба купити нові меблі у квартиру. Як оформити споживчий кредит у банку127974; і не пошкодувати про це – розповідає фахівчиня Кременецький місцевий центр з надання БВПД Ірина Бурченюк.
Укладаючи кредитний договір позичальник має детально вивчити його умови на відсутність несправедливих умов, до яких можна віднести:
128204;сплату штрафних санкцій за дострокове погашення кредитної заборгованості (клієнт банку має право достроково погасити кредит без застосування до нього штрафних санкцій з боку банку);
128204;умови, що передбачають зміни в витратах позичальника за кредитним договором, окрім процентної ставки (наприклад, умови щодо зміни розміру щомісячної комісії за користування кредитом);
128204;вимоги відносно сплати позичальником непропорційно великої суми компенсації (понад 50% вартості послуги) у разі невиконання ним своїх зобов’язань за кредитним договором (вартістю послуги при наданні кредиту рахуватиметься сума процентів за весь строк користування кредитом).
Умови кредитного договору не підлягають зміні в односторонньому порядку (частина сьома статті 12 Закону України «Про споживче кредитування»). Для того, щоб внести зміни за ініціативою кредитодавця, йому необхідно направити позичальнику пропозицію 128195;щодо зміни умов кредитного договору. Позичальник розглядає пропозицію 128195;і дає відповідь у зумовлений пропозицією ініціатора строк. Зміни і доповнення умов кредитного договору оформлюються у тому самому порядку, в якому оформлений сам договір, тобто письмово128221; – окремою угодою між сторонами.
У разі виявлення порушення умов договору кредитодавцем позичальник вправі звернутися до Національного банку України, оскільки саме він здійснює державне регулювання та нагляд у сфері споживчого кредитування, чи суду. При задоволенні вимог споживача суд одночасно вирішує питання щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.
Чи можливо розірвати кредитний договір?
Так, частиною другою статті 651 Цивільного кодексу України встановлено, що договір може бути змінено або розірвано 9939;лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом, або рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, установлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.
Детальніше читайте за посиланням 128073; https://bit.ly/3ov4bF2