Веб-портал міста Люботин » Головна » Безпечне проведення робіт із застосуванням пестицидів та агрохімікатів

 Безпечне проведення робіт із застосуванням пестицидів та агрохімікатів
Автор: Chekardina   Додано:2 квітня 2020   Переглядів:355   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Безпечне проведення робіт із застосуванням пестицидів та агрохімікатів



Кожного року на сільськогосподарських підприємствах проводяться підготовчі роботи щодо проведення весняно-польових робіт.

Допуск на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, видається фітосанітарними інспекціями.  

До виконання роботи із пестицидами і агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, жінки, що годують дітей, особи, які мають протипоказання за станом здоров’я, а також особи, зазначені у переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких  забороняється застосування праці жінок, визначеному Міністерством охорони здоров’я України.

Перед початком роботи проводиться інструктаж на робочих місцях щодо заходів забезпечення безпеки, запобігання забрудненню залишками пестицидів і агрохімікатів продукції, навколишнього природного середовища, а також щодо надання першої медичної допомоги у разі отруєння, виникнення аварії.

Працівники, задіяні до виконання цих робіт, повинні бути забезпечені спецодягом (комбінезон, халат, рукавиці), спецвзуттям і засобами індивідуального захисту органів дихання та зору. Всі роботи повинні бути механізовані, з використанням спеціальних машин та апаратури.

Роботу з пестицидами слід проводити в ранкові та вечірні години при температурі не вище 240 С при мінімальних повітряних потоках. При похмурій погоді дозволяється проводити роботи з пестицидами при температурі не нижче +100 С. Під час роботи із засобами захисту рослин забороняють курити, вживати алкоголь та їжу.

У період проведення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Тривалість робочого дня при роботі з надзвичайно небезпечними (I клас небезпеки) і небезпечними (II клас небезпеки) пестицидами не повинна перевищувати 4 годин, з рештою пестицидів – 6 годин. Для прийому їжі та відпочинку відводять спеціально обладнане місце, яке повинно бути забезпечене бачком з питною водою, рукомийником, милом, рушником та аптечкою для надання першої допомоги. Місце відпочинку повинно знаходитися на відстані не менше 200 м з підвітряного боку від меж застосування пестицидів. 

Усі роботи з хімічної обробки ґрунту і рослин повинні проводитися під керівництвом агрономів або спеціалістів із захисту рослин, які мають певний досвід роботи з пестицидами і агрохімікатами, та пройшли курс спеціальної підготовки.

Керівники робіт повинні постійно стежити за станом і самопочуттям працюючих. При перших скаргах на погіршення самопочуття працюючий негайно відстороняється від роботи та негайно вживаються заходи з надання першої медичної допомоги.

За перших ознак отруєння — запаморочення, нудота, головний біль — потерпілому слід негайно надати першу допомогу.

Слід вивести потерпілого на свіже повітря, зняти з нього спецодяг, захистивши свої руки гумовими рукавичками, звільнити від здавлюючого одягу.

Пестицид, що потрапив на шкіру, змити струменем води, краще з милом, або зняти за допомогою тканини або ватного тампона, а потім промити шкіру достатньою кількістю води.

В усіх випадках отруєння пестицидами (навіть легкого) необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

Дотримуючись правил безпеки, ви збережете життя та здоров’я працюючих. 

 




Начальник Люботинського
міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С.