Веб-портал міста Люботин » Головна » Безпечне використання пестицидів у період проведення весняно-польових робіт

 Безпечне використання пестицидів у період проведення весняно-польових робіт
Автор: Svetlana   Додано:11 квітня 2019   Переглядів:503   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Безпечне використання пестицидів у період проведення весняно-польових робіт

Одним із основних питань під час проведення комплексу весняно- польових робіт є захист сільськогосподарських культур від шкідливих організмів.

Усі роботи з пестицидами повинні проводитись з дотриманням санітарних вимог та техніки безпеки.

Для хімічного захисту рослин повинні застосовуватись тільки ті пестициди, які зареєстровані та дозволені «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Забороняється проводити хімічні обробки садів та с/г культур при наявності в них квітучих рослин.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові і вечірні години. В похмурі і прохолодні дні допускається, як виняток, проведення їх в денні години.

Обробка вегетуючих рослин пестицидами повинна проводитися після завершення кожного етапу ручних робіт по догляду за ними. Проведення сільськогосподарських робіт на ділянках, де були застосовані пестициди, і допуск на них людей дозволяється тільки після закінчення строків, що ґарантують їх безпеку у відповідності до "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні", інструкцій з безпечного застосування пестицидів, регламентів зазначених в переліку Державних гігієнічних нормативів "Допустимі рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, ґрунті" та в доповненнях до нього. Ці строки регламентовані з урахуванням фізико-хімічних властивостей пестицидів, кумулятивних властивостей, токсичності, віддалених ефектів, стійкості в навколишньому середовищі, умов застосування, препаративних форм, видових особливостей рослин і фази їх розвитку, характеру робіт, що виконуються та інші. При цьому враховується (для кожного конкретного препарату) можливе надходження в зону дихання працюючих парів пестицидів або їх метаболітів, ґрунтового пилу, який містить токсичні речовини, резорбцію хімічних речовин крізь шкіру при контакті з рослинами, а також подразнюючу дію пестицидів.
Для обробки культур, при вирощуванні яких переважно використовується ручна праця, повинні в першу чергу застосовуватися малотоксичні пестициди.
Не допускається проведення ручних робіт після випадання осадків напередодні запланованого строку виходу на роботу і при температурі повітря вище 20 град.С. У цих випадках строки виходу збільшуються на одну добу, ручні роботи слід проводити після механізованого розпушування ґрунту.
Протягом доби забороняється проведення ручних робіт на ділянках, які межують з обробленими пестицидами полями.
Дотримання регламентів застосування пестицидів при проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів допоможе уникнути небезпечних ситуацій і ви зможете, в разі необхідності, попрацювати з пестицидами, не нашкодивши при цьому своєму здоров'ю.
 
 

Начальник Люботинського міського відділу

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області Ільченко О.С.