Веб-портал міста Люботин » Головна » 3 грудня – Міжнародний день людей з особливими потребами

 3 грудня – Міжнародний день людей з особливими потребами
Автор: Chekardina   Додано:3 грудня 2020   Переглядів:632   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

3 грудня – Міжнародний день людей з особливими потребами

Міжнародний день людей з з особливими потребами є щорічною подією. Історія його виникнення починалася у 80-х роках минулого сторіччя, коли Організація Об’єднаних Націй оголосила 1983-1992 роки десятиліттям інвалідів. У цей період проводилися роботи з метою розробки заходів, направлених на поліпшення становища осіб з інвалідністю і забезпечення їм рівних можливостей для подальшого життя в суспільстві. Створена програма дій була підписана 3 грудня 1992 року. Цей день Генеральна Асамблея проголосила Міжнародним днем інвалідів.

       Проведення 3 грудня “Міжнародного дня людей з інвалідністю” спрямовано на посилення уваги суспільства до проблем осіб з інвалідністю, захисту їх прав, благополуччя, переваг, які воно отримує від людей з інвалідністю в політичному, соціальному, економічному та культурному житті. Мета даного заходу – привернення уваги до проблем тих, хто став особою з інвалідністю від народження, в дитинстві чи під час дорослого життя. Чисельність осіб з інвалідністю нажаль зростає. Причиною цьому є природні катаклізми, забруднення навколишнього середовища, дорожньо-транспортні пригоди, вроджені патології та хронічні захворювання. Відсутність здоров’я через хворобу, травму, нещасний випадок або з інших причин, вимагає проведення відновного лікування або реабілітації.

    На сьогодні в місті Люботині проживають 892 особи з інвалідністю, в тому числі 66 – осіб з інвалідністю внаслідок війни, 79 - дітей-інвалідів до 18  років.

    В місті діє територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), яким обслуговується 1736 одиноких непрацездатних громадян та осіб з інвалідністю. Силами соціальних працівників цій категорії громадян надаються різноманітні життєво-необхідні послуги, включаючи і побутові: допомога при оформленні документів для субсидій, доставка та придбання продуктів харчування, медикаментів, та інше.

   Милосердя, чуйність, співчуття до слабших споконвіку були характерною рисою українського народу. Тому відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед особами з інвалідністю, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Особи з інвалідністю – це не просто категорія людей. Це окремі життя. Окремі трагедії. Окремі людські надії на те, що все буде добре. Міжнародний день людей з інвалідністю нагадує нам, що поруч живуть люди з обмеженими можливостями, які потребують особливої уваги і яким ми повинні допомогти відчути себе рівними серед здорових співгромадян.

 Користуючись нагодою, людям з особливими потребами хочеться побажати міцного здоров'я, добра та злагоди, благополуччя, енергії й оптимізму, успіхів в усіх справах.

                                                                

 

                                                                                                          Відділ  пільг  та соціальних гарантій   УСЗН

                                                                                                         Люботинської міської  ради