Веб-портал міста Люботин » Головна » Колектив «Берегині»

 Колектив «Берегині»
Автор: Lubotin   Додано:24 березня 2021   Переглядів:370   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

«Життя невпинно лине,

Дарує весен веселковий час

В цю довгождану весняну днину…»

 

Ми всі на карантині «COVID-19» Щоб якось повернути життя на позитив, наш колектив «Берегині» невтомно працює. Передає нащадкам найкращі надбання національної культури, щоб не всихало життєдайне джерело народної творчості.

 

 

Колектив «Берегині»



 

 
У кожній порі року є обрядові свята, і на кожне з них колектив «Берегині» має підготовлене театралізоване дійство. Так, Новорічний вертеп поповнився в цьому році старовинними колядками і щедрівками. Але незмінною залишається колядка «Нова радість»  як гімн новорічним святам. Нею ми і привітали люботинців коло міської ялинки, завітали до міської ради і відділу культури.
Закінчення зими святкувалося нашим народом з давніх-давен, і мешканці нашого міста не є винятком. Щороку казкове етнографічне дійство «Зустріч Масляної» відбувається в центральному парку Люботина. Наш колектив не залишився осторонь і підготував етнографічний фрагмент, пов"язаний з проводами зими, – «Народження і в’язання колодки».
Ми вболіваємо за збереження народних традицій, тому передаємо  свої знання і досвід молоді. Дівчата та хлопці із задоволенням і гордістю виступають з нами – старшим поколінням.

 

 

Колектив «Берегині»



 

 
Розширився музичний супровід: крім баяна, є бубон, ударний і клавішний інструменти та скрипка.
У репертуарі театралізованого  свята «Зустріч весни» аутентичні веснянки, гаївки, народні жартівливі пісні, хороводи. Костюми, створені талановитою Тетяною Дзюбан, додають колориту й довершеності виступу.
У літній період найулюбленіше свято – «Купала на Йвана». У 2018 році на ставку Перекошка і ставку Трушівка перед люботинцями й гостями міста колектив "Берегині" провів обрядове купальське дійство на зразок того, як це робили наші предки: було й квітчання Марени, стрибання через вогонь парами й одноосібно, пускання вінків дівчатами на воду, ігри, ворожіння, хороводи. Усе це під супровід стародавніх купальських пісень.
Восени, 14 жовтня, Україна відзначає одразу три свята:  Покрови Божої Матері, День Українського козацтва, День захисника України. На ці свята в репертуарі маємо старовинні козацькі пісні, які в період тісної співпраці виконували разом з Люботинськими реєстровими козаками.
У колі наших зацікавлень не лише календарно-обрядові свята. Який же народ без весілля? Ми ретельно вивчали й добирали матеріали, щоб відтворити  весільний старовинний обряд з  піснями, танцями, шануваннями, частуваннями – усіма атрибутами і старовинними звичаями.
Шановні люботинці, запрошуйте нас на весілля!

 

 

Колектив «Берегині»



 

 
Усі театралізовані дійства виконуються в українських костюмах, призначених для конкретного обряду. Костюми створюю і шию я сама, це ручна робота і величезні матеріальні затрати, а я пенсіонерка. Хто має змогу допомагайте нам. До речі, костюм «Весни», який люботинці бачили на святі Масляної, посів Перше місце в Обласному конкурсі народних майстринь.
А найголовніше – наш колектив «Берегині» виріс музично, вокально, професійно завдяки невтомній роботі музичного керівника Сухини Тетяни Михайлівни. Обрядова пісня обросла відтворенням звичаїв і обрядів з використанням всіх належних атрибутів і костюмів. Пісня перетворилася на виставу! Тож доречним буде змінити й назву колективу на «Театр української народної пісні «Берегині»
Нещодавно колектив брав участь у Міжнародному інтернаціональному фестивалі-конкурсі і був відзначений найвищою нагородою – Гран-Прі! Солісти: Лариса Глущенко і Вікторія Тімченко отримали Перші премії.

 
23 березня  - с. Вітаємо всіх причетних до цієї справи і мешканців нашого міста і даруємо пісню «Пшеничне перевесло».

 

 

Художній керівник Театру української народної пісні «Берегині»  Тетяна Зюбан, солістка Лариса Глущенко.