Веб-портал міста Люботин » Головна » КИНУТИ КУРИТИ — ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО?

 КИНУТИ КУРИТИ — ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО?
Автор: Lubotin   Додано:17 жовтня 2023   Переглядів:59   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

КИНУТИ КУРИТИ — ЩО ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНО?



Упевнені, всі вже сто разів чули про шкоду куріння.

  Тож ми не будемо вкотре закликати відмовитися від сигарет, просто коротко ознайомимо з деякими фактами — а далі вирішуйте самі.
   «Куріння вбиває» часто сприймається, як абстрактна фраза — саме тому багато людей не до кінця усвідомлює всі ризики, пов’язані із вживанням тютюнових виробів. Тоді як тютюн — увага — вбиває близько половини людей, які його вживають, та є однією з основних причин розвитку серцево-судинних, онкологічних, легеневих хвороб та передчасної смертності.
   Не втомлюємося наголошувати: тютюновий дим шкідливий у всіх його проявах — перелік захворювань, на перебіг і результат яких негативно впливає куріння, налічує понад 100 різноманітних хвороб. До того ж, у середньому, курці живуть на 16 років менше за некурців, а якість їхнього життя часто є суттєво гіршою через супутні захворювання та погане самопочуття.
   Проте в групу ризику потрапляють не лише постійні споживачі тютюнових виробів. Пасивні курці також мають ризик отримати низку неінфекційних захворювань. А особливо небезпечним пасивне куріння є для дітей — тож за можливості захищайте їх від тютюнового диму. А ще краще — не демонструйте їм власний приклад дорослого курця, і тоді є всі шанси, що молоде покоління в майбутньому куритиме в рази менше.
   Що можемо сказати про безпечність електронних пристроїв для куріння? Лише те, що це черговий міф, яким нас годують тютюнові корпорації задля «впарювання» своїх нових продуктів. Так, використання електронних сигарет із вмістом нікотину призводить до появи нікотинової залежності. У той час аерозоль е-сигарет — неважливо, з нікотином чи без нього — може викликати збій у роботі деяких клітин людського організму. Тож їх постійне вживання спричинятиме розвиток серцево-судинних чи онкологічних захворювань, а також проблеми із репродуктивним здоров’ям та дихальною системою.
   Те ж стосується і систем для нагрівання тютюну — усім відомих IQOS та glo. Дослідження вказують на те, що в їх аерозолі міститься понад 50 канцерогенів, тобто майже стільки ж небезпечних сполук, що і в звичайному сигаретному димі.
   Вживання тютюну — це хвороба, яка потребує лікування. Проте відмовитися від куріння цілком реально. Будь-яка успішна справа починається з написання плану. Харківське районне управління пропонує створити свій власний план відмови від куріння:
  • Призначте дату відмови від куріння протягом двох наступних тижнів.
  • Повідомте родину та друзів про своє рішення — кидати курити простіше з підтримкою найближчих.
  • Сформулюйте та запишіть причини відмови від куріння.
  • Складіть перелік ситуацій, коли ви зазвичай курите, аби з’ясувати, що може спровокувати вас закурити.
  • Позбавтесь усіх нагадувань про куріння. Викиньте з дому, машини та робочого місця усі тютюнові вироби, запальнички, попільнички. Натомість, у ті місця, де ви раніше зберігали сигарети, можна покласти льодяники, соломинки, нікотинові пластирі (якщо у вас високий ступінь залежності) тощо.
  • Подумайте про невеличкі заохочення для себе за певні досягнення (наприклад, коли ви протримались без сигарет тиждень тощо).
Кидайте курити зараз!