Веб-портал міста Люботин » Головна » Головне управління ДПС у Харківській області інформує

 Головне управління ДПС у Харківській області інформує
Автор: Lubotin   Додано:26 березня 2024   Переглядів:27   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Головне управління ДПС у Харківській області інформує

Задекларуй прощений борг за кредитом до 1 травня 2024 року



 

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році. 

Одним з випадків, коли виникає обов’язок подання податкової декларації про майновий стан і доходи, є прощення (анулювання, списання) боргу кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності. Якщо банком було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту) та повідомлено про це боржника, то боржник самостійно декларує такі доходи, сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір – 1,5%. 

Відповідно до п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України сума анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. 

Декларування доходу отриманого у вигляді додаткового блага обов’язкове, якщо сума прощеного боргу перевищує 25 відсотків мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. У 2023 році зазначена розрахункова сума складала – 1675 гривень (6700 x 25%). Сума прощеної основної суми кредиту, що не перевищує 25 відсотків мінімальної заробітної плати, та прощені відсотки не включаються до оподатковуваного доходу, у декларації їх потрібно відобразити у розділі ІІІ Декларації. 

Суму прощеної основної суми кредиту, що перевищує 25 відсотків мінімальної заробітної плати потрібно відобразити в розділі ІІ Декларації, нарахувати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Термін сплати задекларованих податкових зобов’язань – до 31.07.2024 року.

Декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи» або через мобільний застосунок «Моя податкова». Скористатись зазначеним сервісом можуть особи, які ідентифіковані за особистим електронним підписом, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.