Веб-портал міста Люботин » Головна » Як дітям вести здоровий і правильний спосіб життя?

 Як дітям вести здоровий і правильний спосіб життя?
Автор: Lubotin   Додано:28 березня 2024   Переглядів:22   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Як дітям вести здоровий і правильний спосіб життя?



Здоровий спосіб життя для дітей - основний фактор фізичного і морального розвитку дитини, гармонійного існування в суспільстві.

Головними складовими здорового способу життя є:
• розклад дня;
• свіже повітря;
• рухова активність;
• здорове харчування;
• психічний і емоційний стан.
Для кожної дитини найголовнішим прикладом в житті є батьки, на яких вони прагнуть у всьому бути схожими, тому здоровий спосіб життя повинен починатися саме з них.
Діти легко прислухаються до порад мами і тата, цікавляться їх захопленнями, а спільні заняття спортом і правильне харчування всією сім'єю допоможуть вам ненав'язливо привчати до цього дитину з ранніх років.
Наприклад, влітку влаштовуйте регулярні сімейні прогулянки з велосипедом, самокатом, роликами, грайте в м'яч, ходіть разом в басейн, на ранкову пробіжку, в походи, а взимку - катайтеся на санках, ковзанах, лижах та інше. Якщо у вас є хобі, то залучайте до нього також дітей. Це не тільки гарний метод виховання і розвитку дитини, але і відмінний спосіб для згуртування сім'ї.
Правильно організований розпорядок дня повинен задовольняти ключові фізіологічні потреби організму (відпочинок, сон, харчування). Виконання цих умов призведе до того, що дитина отримає всі необхідні знання і навички в сфері культури здоров'я.
Повноцінний сон - така ж невід’ємна частина здорового способу життя, як харчування і фізична культура. Діти в дошкільному віці повинні спати по 9-10 годин на добу, шкільного віку та підлітки – не менше 8-9 годин на добу.
Свіже повітря і щоденні прогулянки благотворно впливають на організм. Гуляти потрібно в будь-яку погоду. Корисно бути в місцях, де багато зелені, дерев і квітів. Дуже корисний для здоров'я дитини сон на свіжому повітрі. Наприклад, на балконі, біля відкритого вікна.
Спортивний спосіб життя веде до зміцнення і здорового розвитку дитини. Заняття фізкультурою роблять дитину більш витривалою і здоровою. Фізичні вправи добре зміцнюють кістки, м'язи і суглоби. Це корисно також для контролю ваги і спалювання зайвих калорій. Адже сучасний спосіб життя і неправильне харчування не дуже благотворно впливають на організм дітей.
Правильне дитяче харчування також нерозривно пов'язане з сімейним здоровим способом життя і до нього необхідно привчати дитину з ранніх років.
У раціоні дитини повинні бути тільки натуральні продукти, без хімічних добавок. Рекомендується регулярно вживати в їжу нежирне м'ясо, свіжі фрукти і овочі, рибні страви і кисломолочні продукти. Збалансована і корисна їжа позитивно впливає на здоров'я дітей, дозволяючи їм нормально рости і розвиватися.
Харківське районне управління наголошує, емоційний стан дітей багато в чому визначається психологічною атмосферою в родині Якщо дитині вдома емоційно комфортно, то вона буде щасливою, спокійною і впевненою у собі. Позитивні думки покращують гормональний фон, зміцнюють імунітет. Дитині потрібна любов, розуміння і турбота. Тільки при дотриманні всіх правил щодо ведення здорового способу життя можна отримати хороший результат.