Веб-портал міста Люботин » Головна » 165 років загальноосвітній школі № 5

 165 років загальноосвітній школі № 5
Автор: Chekardina   Додано:14 жовтня 2011   Переглядів:1478   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 2)

 

З 1846 р. в Люботині розпочинає діяльність перша народна школа – приходське училище (на сьогодні правонаступницею цієї школи є Люботинська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.. №5). Воно було відкрите на кошти сільського товариства. До нього могли вступати діти всіх верств тодішнього суспільства, як дівчатка, так і хлопчики, але не менші віком 8 років, а дівчатка – не старше 11 років. За навчання дітей ніякої плати не вводилось, але, незважаючи на це, кількість дітей, що навчалися в школі, була незначною. Учні навчались «Закону Божию по краткому Катехизису и священной истории; чтению по книгам церковной и гражданской печати и чтению рукописей; чистописанию; четырем первым действиям арифметики».

Заняття в училищі розпочиналися по закінченню польових робіт і продовжувались до їх початку в наступному році, тобто не більше 4-5 місяців.

У 1868 р. у цій школі навчалося 113 хлопчиків та дівчаток, працювало три вчителі. Витрати на утримання школи на рік становили 249 крб. У цьому ж році на сході селян слободи було прийняте рішення про утримання школи за рахунок місцевих зборів. Взагалі ж з моменту передачі школи земству у 1864 році кількість учнів зросла у два рази, замість одного почало працювати 3 вчителі.

 

( В. В. Стрілець «Люботин. Історико-краєзнавчий нарис», Харків,2002)

 

Шановні учні та викладачі Люботинської загальноосвітньої школи № 5!

Прийміть найкращі вітання з нагоди 165-ї річниці заснування навчального закладу!

Користуючись нагодою, хочу висловити слова вдячності за Ваш внесок у розвиток освітньої  галузі та виконання важливої справи виховання молоді і підготовки висококваліфікованих спеціалістів, від яких залежить майбутнє нашої країни.

День народження школи — це свято, яке об’єднує вчителів та учнів, це — час для підбиття підсумків, складання планів на майбутнє.

Тож, щиро зичу усім вам віри у свої сили і можливості, учням — натхнення до навчання, а викладачам — витримки і мудрості.

Широких і щасливих доріг, оптимізму і віри, здійснення усіх планів, намірів і сподівань!

 

З повагою, міський голова  В.О.Теличко