Веб-портал міста Люботин » Головна » Всесвітній день боротьби проти раку

 Всесвітній день боротьби проти раку
Автор: Chekardina   Додано:6 лютого 2013   Переглядів:1368   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Всесвітній день боротьби проти раку


Відзначається щорічно 4 лютого за ініціативою «Міжнародного союзу проти раку» . Його метою є підвищення обізнаності людей про рак – одне з найбільш загрозливих захворювань людини.

Проблема раку сьогодні – найбільш актуальна проблема охорони здоров’я. Медиків усього світу непокоїть стійке зростання захворюваності, складність своєчасної діагностики раку та значна вартість його лікування, високий рівень інвалідизації і летальності хворих.

Основними причинами виникнення раку є:

         - Фізичні канцерогени (ультрафіолетове, іонізуюче випромінювання та ін.);

         -     Хімічні канцерогени  (азбест, компоненти тютюнового диму, афлатоксини, миш'як та інші забруднювачі харчових продуктів і питної води);

         -    Біологічні канцерогени (інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами, та ін.).

Основними чинниками ризику розвитку онкологічних захворювань є також: вживання тютюну, алкоголю, нездорове харчування, хронічний стрес, інфекції, у тому числі викликані вірусами гепатиту  B  або  C  і деякими типами вірусу папіломи людини, і навіть вік людини.

Виявлення раку на ранній стадії та його адекватне лікування забезпечує стійке  одужання  у  100% хворих з I-ю стадією, у 80% –   з II-ю  стадією,  25-30% з ІІІ-ю  та  у  5-8%  з  IV-ю стадією хвороби. Таким чином, дуже важливо виявити  пухлину на початкових стадіях росту.

Для цього необхідно:

  • щорічно проходити профілактичний медичний огляд;
  • щорічно проходити флюорографічне обстеження;
  • виконати мамографію  (жінкам старше 40 років, 1 раз на 2 роки);
  • колоноскопію  для виявлення раку товстої кишки (чоловікам і жінкам старше 50 років) – за призначенням лікаря після профілактичного огляду;
  • РSA-тест  для виявлення раку передміхурової залози (чоловікам старше 50 років).

Таким чином, якщо вести здоровий спосіб життя і грамотно проводити профілактику раку, ризик захворіти можна значно знизити.  Дуже важливо те, що лікування, почате на ранніх стадіях захворювання, дає хороші результати і збільшує  шанси на довголіття.

Турбота про власне здоров’я, відмова від шкідливих звичок,  регулярне звернення до лікаря — 1 раз на рік для проходження профілактичних оглядів та при появі найменших сумнівів щодо стану свого здоров’я — це шлях до повноцінного та якісного життя.

 

 

Заступник головного лікаря

з медичного обслуговування населення –

керівник Центру первинної

медико-санітарної допомоги 

                                           О.В. Сердюченко