ВІЛ серед людей
Автор: Svetlana   Додано:28 лютого 2013   Переглядів:1196   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

 
     Останнім часом проблема поширення ВІЛ/СНІДу у світі набула масштабів епідемії, і Україна, на жаль, не є винятком у загальному епідемічному просторі.

   Епідемія ВІЛ/СНІДу негативно впливає на життя дітей та молоді у всьому світі. Порушується  сімейні структури. Усе більше малюків  народжується з ВІЛ- інфекцією.

    ВІЛ/СНІД більшою мірою є сімейним недугом. У сферах,найбільш уражених пандемією,склад сімей і спільнот постійно змінюється,продуктивного віку захворювань і вмирають,залишаючи на самоті дітей.

   У містах найбільш уражених ВІЛ/СНІДом, зміни в соціальній структурі часто не дуже помітні,однак вони таки мають місце. Економічний тиск, що вражає сім’ї, підвищується, коли батьки захворюють і вмирають. Дітей виключають зі шкіл, через це вони вимушені виживати на вулицях, де ризикують захворіти на ВІЛ/СНІД або знаходяться під іншою загрозою.

   Більшість людей жахливі наслідки СНІДу вбачають у смертності молоді ,батьки яких загинули від вірусу. Насправді СНІД уражає дітей у багатьох аспектах. Від СНІДу страждають мільйони дітей, серед яких:

- хворі діти;

- діти, батьки яких хворі на СНІД або вмерли від нього;

- діти, брати чи сестри,родичі або друзі яких хворіють на СНІД або померли від нього;

- діти, у родині яких панує напруження  через присутність чужих дітей, які осиротіли через загибель батьків від СНІДу;

-  діти – безпритульні чи інші,які мають великий ризик інфекційного захворювання.

   Попередити поширення ВІЛ/СНІДу серед молоді – один із найважливіших пріоритетів уряду України, що знайшло своє підтвердження в Національній програмі профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД.

   У світі понад 3,2 млн. дітей живуть із ВІЛ-інфекцією, 13,2 млн. осиротілих дітей  до 15 років, що втратили одного чи двох батьків через СНІД.

 

 

Головний спеціаліст Люботинського МЦСССДМ

Пахомова Т.В.