Веб-портал міста Люботин » Головна » ТУБЕРКУЛЬОЗ ВИЛІКОВНИЙ

 ТУБЕРКУЛЬОЗ ВИЛІКОВНИЙ
Автор: Svetlana   Додано:28 лютого 2013   Переглядів:1345   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

   Кожного року 24 березня проводиться Всесвітній день боротьби с туберкульозом.

   На сьогоднішній  день туберкульоз являється одним з  розповсюджених  захворювань в усьому світі, від якого помирають близько 4 мільйонів людей.

  Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене специфічними збудниками ( мікобактеріями ), і характеризується переважно ураженням легень, а також майже всіх інших органів. Існують різні шляхи поширення збудника: повітряний, харчовий, контактний. Найбільш загрозливим є повітряний шлях зараження. Під час кашлю, співу, голосної розмови мікобактерії туберкульозу розповсюджуються від хворої людини на відстань 1-1,5 м. Особливу небезпеку завдає хворий на туберкульоз , який кашляє у місцях великого скупчення людей.               

Хто є найбільш уразливим до туберкульозу :

  • Особи, які були в контакті з хворими на активну форму туберкульозу, який виділяє в навколишнє середовище мікобактерії туберкульозу
  • Діти та підлітки, які страждають на хронічні захворювання, що зменшують захисні сили організму
  • Особи, що вживають алкоголь, наркотики, палять, погано харчуються, перебувають у стресових ситуаціях та несприятливих екологічних  умовах
  • Особи, інфковані вірусом імунодефіциту людини, або які вже хворіють на СНІД.

  Причинами захворювання можуть бути : неповноцінне харчування, стресові ситуації, паління, зловживання алкоголем, вживання наркотичних засобів, захворювання , що призводять до зниження імунітету.

   Симптоми туберкульозу: тривалий кашель (3 тижні і більше),  кровохаркання, задишка, лихоманка , пітливість (переважно вночі), погіршення або відсутність апетиту, втрата ваги, постійна невмотивована слабкість, підвищена втомлюваність.

  Помітивши будь – яку з цих ознак, негайно зверніться до медичних працівників. Ні за яких умов не займайтесь самолікуванням! Чим раніше виявлений  туберкульоз, тим ефективніше лікування! Вам нададуть допомогу в поліклінічному відділенні Люботинської центральної лікарні за адресою: м. Люботин, вул.. Джерелянська, 12.

    Ні за яких умов не займайтесь самолікуванням! Чим раніше виявлений туберкульоз, тим ефективніше лікування!

   Суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни. Відмовтесь від шкідливих звичок, дотримуйтесь режиму регулярного і повноцінного харчування, застосовуйте вітаміни в перехідні періоди (весна, осінь), загартовуйтесь, займайтесь фізично культурою та спортом! Ці нескладні правила допоможуть вберегтись від туберкульозу.

 

 

      Головний спеціаліст МЦСССДМ

Пахомова Т.В.