Веб-портал міста Люботин » Головна » Чужих дітей не буває

 Чужих дітей не буває
Автор: Chekardina   Додано:22 серпня 2013   Переглядів:1282   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Чужих дітей не буває

Протягом трьох останніх років державна політика в Україні спрямована на реформування системи опіки і піклування над дітьми, які з різних причин втратили біологічну сім’ю. Головне завдання у цьому складному процесі – забезпечення розвитку та підтримки сімейних форм виховання, до яких належать усиновлення, опіка, піклування,прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу.

Сьогодні в Україні понад 100 тисяч дітей-сиріт та дітей, які залишились без батьківської опіки. Це діти різного віку – від народження до 18 років. Це хлопчики та дівчатка різного зросту, з різним кольором очей та волосся, різними вподобаннями та мріями – кожен із них є унікальною особистістю.

Бажання взяти на виховання дитину, народжену іншими, є ознакою нашої культури і виникає тільки у небайдужих до чужого горя, душевно щедрих і готових до самопожертви людей.

Усиновлення - це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як із боку дорослих, так і з боку дітей.

Опіка та піклування встановлюється для забезпечення виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, хвороби або позбавлення батьківських прав чи з інших причин залишилися без батьківського піклування.

Прийомна сім’я– це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно, за плату взяла з установ для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей.

Якщо ви бажаєте створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу вам необхідно звернутись до служби у справах дітей районної державної адміністрації або районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Тоді кроки зі створення цих сімейних форм виховання будуть такі:

1. Вам необхідно подати заяву про бажання створити прийомну сім’ю.

2. Подати наступні документи: довідку про склад сім’ї; копію свідоцтва про шлюб (для подружжя); копії паспортів; довідку про стан здоров’я; довідку про відсутність судимості; довідка про доходи; письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом із кандидатами у батьки-вихователі чи прийомні батьки.

3. Пройти навчання кандидатів у прийомні батьки або батьки-вихователі.

4. Зареєструватись у службі у справах дітей як потенційним прийомним батькам або батькам – вихователям.

5. Ознайомитись із банком даних на дітей та визначитись щодо взаємодобору дитини.

6. Відвідання навчально - виховного закладу та встановлення контакту з дитиною.

7. Районна державна адміністрація приймає розпорядження про влаштування дитини у вашу сім’ю.

8. Дитина є членом вашої родини.

Якщо Ви маєте серйозні наміри та готові взяти дитину до себе в сім’ю, звертайтесь до служби у справах дітей у рідному місті.

Не замислюйтесь над тим із чого розпочати. На всі питання є відповіді. 

Начальник відділу

Люботинського МЦСССДМ

Тридуб І.Є.