Веб-портал міста Люботин » Головна » Заборона куріння в громадських місцях

 Заборона куріння в громадських місцях
Автор: Svetlana   Додано:30 жовтня 2013   Переглядів:2531   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

У більшості країн світу введена повна чи часткова заборона на куріння у публічних місця та закладах громадського харчування. Завдяки введенню заборони суттєво знижується вплив тютюнового диму на населення, очікується підвищення загального рівня здоров'я, що в довгостроковій перспективі позначиться на середній тривалості життя, зменшить витрати фізичних осіб та держави на лікування хвороб, пов'язаних з тютюнопалінням. Підписавши Рамкову Конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, Україна взяла на себе обов’язок приймати ефективні закони, які будуть забезпечувати захист від впливу тютюнового диму на робочих та громадських місцях. Першим кроком України із боротьби проти тютюну було прийняття у 2005 році Закону України “Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення”.                          

Другий вагомий крок у цьому напрямку, Україною було здійснено 24 травня 2012 року, коли Верховна Рада України прийняла Закон України № 4844 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів), що набрав чинності 17 грудня 2012 року. Закон розроблено з метою захисту населення України від руйнівних для здоров'я наслідків впливу тютюнового диму.                                                                                                                        

Головним завданням цього Закону є удосконалення положень законів, які забороняють вживання тютюнових виробів у громадських місцях та відповідальність за такі правопорушення. Під громадським місцем мається на увазі частина будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, за запрошенням, або за плату; постійно, періодично або час від часу. У тому числі це під'їзди, а також підземні переходи, стадіони (ст.1 Закону "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення"). Зміст Закону полягає у доповненні переліку громадських місць, що визначені частиною другою статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» та частиною 2 статті 15-2 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Так у статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у ліфтах і таксофонах, приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я, приміщеннях та на території навчальних закладів, на дитячих майданчиках, приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, під’їздах житлових будинків, підземних переходах, транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, приміщеннях закладів ресторанного господарства, приміщеннях об’єктів культурного призначення, приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів. Також забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян, приміщеннях гуртожитків, в аеропортах та на вокзалах… Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму.                                                           

На сьогоднішній день такого поняття як куріння в громадських місцях не існує. Кодекс України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) чітко регулює де палити не можна і яка передбачена відповідальність за порушення. Так, згідно зі статті 110 КУпАП не можна палити у вагонах включаючи тамбури поїздів приміського сполучення, у вагонах поїздів міського та дальнього сполучення (за винятком спеціально відведених місць) та в метрополітені. За порушення цієї статті передбачено штраф від 85 до 340 гривень. Заборонено куріння на річкових і морських суднах за винятком спеціально відведених місць. За порушення цієї заборони на морських суднах передбачено штраф від 17 до 51 гривень (стаття 115 КУпАП), а на річкових суднах від 85 до 340 гривень (стаття 117 КУпАП). Згідно зі статтею 119 КУпАП заборонено куріння в автобусах, маршрутних таксі, тролейбусах і трамваях. За це порушення виноситься попередження або штраф від 85 до 340 гривень. Згідно зі статтею 175-1 КУпАП заборонено “Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради”. За порушення цієї заборони передбачено попередження або штраф від 51 до 170 гривень.                                                                                      

З 16 грудня 2012 року до місць де заборонено куріння належать приміщення закладів ресторанного господарства. Палити не можна в усіх закладах громадського харчування не важливо що це, ресторан, кафе чи бар/паб. При цьому, відведення місць/столиків/кімнат для курців відвідувачів тепер не передбачено. Більше того, навіть просте розміщення попільничок у закладах ресторанного господарства призведе до штрафу (від 1 000 до 10 000 грн.) Також варто зазначити, що у КУпАП є відсилання до рішень сільських, селищних та міських рад які своїми рішеннями можуть заборонити куріння в інших місцях. Куріння, саме по собі, величезна проблема суспільства. Однак не варто забувати, що пасивні курці отримують набагато більший удар по здоров’ю. Тож куріння,  у громадських місцях це не лише шкода собі, але і іншим.

 

Провідний спеціаліст

Люботинського міського

управління юстиції                                                                 

Ю.Редько