Веб-портал міста Люботин » Головна » Державна підтримка сімей в яких народилися діти

 Державна підтримка сімей в яких народилися діти
Автор: Svetlana   Додано:5 серпня 2014   Переглядів:821   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

   Фінансове питання в народженні дитини частково бере на себе держава, адже вона зацікавлена в покращенні демографічного стану. Соціальна турбота держави є одним з її пріоритетів та одним з основних інструментів подолання бідності. Урядом України приймаються заходи по соціальному захисту сімей, в яких народжуються діти.

  Відповідно до Конституції України сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Чинним законодавством передбачено, що кожна сім'я, в якій народилася дитина, має право отримати державну допомогу. Такою допомогою з боку держави є, зокрема, такі види допомоги, як допомога у зв'язку з вагітністю та пологами, при народженні дитини, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

   Право на отримання допомоги при народженні дитини в Україні мають всі батьки. Це право не обмежується ні родом діяльності, ні наявністю або відсутністю місця роботи тощо. Допомога при народженні дитини виплачується як підприємцям, так і державним службовцям, як студентам, так і безробітним.

  Законом України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" встановлено гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів та віку дітей. Відповідно до цього Закону призначається такий вид державної допомоги сім'ям з дітьми, як, зокрема, допомога при народженні дитини. Умови призначення і виплати допомоги при народженні дитини визначає Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1751 (із змінами та доповненнями). Відповідно до положень цього Порядку допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною, з метою створення належних умов для її повноцінного утримання та виховання.

Нормативно-правовими актами з 01.07.2014 року передбачається:

- об’єднання допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в один вид допомоги – це допомогу при народженні дитини;

- збільшення розміру допомоги при народженні першої дитини на 10320 гривень (по відношенню до діючого законодавства, яка призначається на першу народжену дитину);

- встановлення фіксованого розміру допомоги при народженні дитини у сумі 41280 гривень, незалежно від кількості народжених дітей в сім’ї;

- збільшення одноразової виплати при народженні дитини у сумі 10320 гривень та щомісячної виплати протягом 36 місяців у сумі 860 гривень.

   При цьому у випадку, якщо особа якій призначено допомогу при народженні дитини виявила бажання працювати й вийшла на роботу, то допомога продовжується виплачуватися до закінчення її терміну.

   Допомога при народженні дитини призначатиметься на підставі пред’явлення паспорта, свідоцтва про народження дитини та подання заяви і копії даного свідоцтва.

    Для необхідності реєстрації місця проживання дитини: заявники в заяві зазначатимуть дані про місце реєстрації дитини та подаватимуть квитанцію про сплату мита або документ про звільнення від його сплати. 

 

Начальник Люботинського

міського управління юстиції

Ю. Константінов