Шановні люботинці! Дотримуйтесь правил поведінки при збиранні грибів.
Треба знати, які гриби їстівні, а які ні. І знати на пам’ять, безпомильно.
Основні правила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготування грибів:
- збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
- гриби, в яких ви сумніваєтесь, не кладіть до кошика;
- якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
- вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
- зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів, аби добре відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
- варити всі гриби треба, як мінімум, у трьох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
- при консервуванні грибів використовуйте оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, приміром, ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
- не вживайте грибів чи страв з них, намагайтеся спочатку з’їсти їх небагато, а дітям зовсім не давайте, і якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло – тоді вживайте гриби далі.
Ознаки отруєння грибами: сильне блювання, пронос. Внаслідок цього організм обезводжується, настає нестерпна спрага; синіють губи, нігті; холонуть руки й ноги; виникають судоми; згущується кров, кров’яний тиск падає. Стан потерпілого різко погіршується.
При перших ознаках отруєння негайно викликайте лікаря. До його прибуття необхідно: очистити шлунок від їжі – для цього випити достатньо води і викликати блювання; лягти у ліжко; пити дрібними ковтками холодну солону воду – це послабить нудоту й блювання; пити холодний міцний чай або каву, мед та молоко; ні в якому разі не вживати алкоголь, який прискорює і полегшує всмоктування отрути.
Відділ з питань НС та ЦЗН виконкому Люботинської міської ради