Веб-портал міста Люботин » Головна » ПАМ’ЯТКА військовослужбовцю, демобілізованому з зони АТО

 ПАМ’ЯТКА військовослужбовцю, демобілізованому з зони АТО
Автор: Chekardina   Додано:14 квітня 2015   Переглядів:894   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

ПАМЯТКА

військовослужбовцю, демобілізованому з зони АТО 

 

1. Перебуваючи в зоні АТО, Ви свідомо виконували важливу місію по захисту Держави, її громадян та власної родини від посягання збоку дестабілізуючих сил. На основі такої внутрішньої позиції Вам буде легше опиратися впливу не завжди правдивої інформації з Інтернету або деяких друкованих видань. Це дасть змогу зберегти стан психічної рівноваги та запобігти виникненню невпевненості у власних уявленнях та переконаннях.

2. Рекомендуємо при поверненні додому не брати довготривалу відпустку – краще через 1 - 2 тижні активного відпочинку поновити звичну трудову діяльність.

3. Слід підтримувати зв'язок з бойовими товаришами, надавати один одному допомогу в вирішенні соціальних та побутових питань. Підтримка «бойового братерства» є невід’ємною складовою післявоєнної адаптації військовослужбовців.

4. При виникненні порушень в поведінці або емоційній сфері (небажання спілкуватися, роздратованість, порушення сну, напади гніву, миттєва зміна настрою, підозрілість, байдужість до своїх рідних, раптові нав’язливі спогади) слід звернутися до психолога. Ці симптоми ні в якому разі не є проявами особистісної слабкості – вони лише вказують на пережитий екстремальний досвід в умовах бойової обстановки.

5. Звертаємо Вашу увагу, що іноді спостерігаються симптоми «уникання» (небажання бачити старих знайомих, які не мають бойового досвіду; почуття відчуженості від інших людей та суспільства в цілому; заперечення перспективи в майбутньому – з приводу кар’єри, одруження, можливості мати дітей та виховувати їх; довгого щасливого життя).

6. Зауважте, що без сторонньої допомоги Ви не зможете «викинути зайве з голови», впоратися зі своїми страхами та тимчасовою розгубленістю. Звернення до психолога значно пришвидшить процес повернення до мирного життя та зробить його менш болісним та більш конструктивним.

7. При зверненні до психолога варто максимально викласти обставини та пов’язані з ними переживання, що найбільше Вас травмують, навіть, якщо вони, на Ваш погляд, можуть виявити негативні сторони Вашої особистості. Слід пам’ятати, що психолог завжди на боці того, хто звернувся до нього по допомогу.

 

Рекомендації складені:

Харківська медична академія післядипломної освіти, м. Харків

                Кафедра психотерапії

завідувач кафедри – доктор медичних наук, професор, Головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальностей «медична психологія» і «психотерапія», Заслужений діяч науки і техніки України

Борис Володимирович Михайлов тел.: (057) 349-44-23, 343-41-44 (тел./факс)

 

Кафедра сексології та медичної психології

завідувач кафедри – доктор медичних наук, професор, головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації зі спеціальності «психіатрія»

Євгеній Валентинович Кришталь тел.: (057) 700-50-02