Веб-портал міста Люботин » Головна » Ґендерна рівність на підприємстві

 Ґендерна рівність на підприємстві
Автор: Chekardina   Додано:9 червня 2015   Переглядів:1141   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Ґендерна рівність на підприємстві

 

Один із перших кроків до покращення іміджу, налагодження зв’язків з громадськістю, збільшення продуктивності праці, створення привабливого бізнесу для потенційного інвестора – це забезпечення ґендерної рівності на підприємстві.

Позитивні заходи спрямовані на підтримку недостатньо представленій статі на підприємстві (наприклад, жінкам на роботах, що виконуються переважно чоловіками, або чоловікам на роботах, які виконують переважно жінки) шляхом переваги недостатньо представленій статі. Це можливо  зробити шляхом запровадження системи квот. Такі заходи слід запроваджувати за допомогою двосторонніх переговорів між керівництвом і представниками працівників.

Важливо! Для уникнення створення середовища зворотної дискримінації, вказані заходи повинні бути добре обґрунтованими, сумірними виявленим проблемам та обмеженими у часі.

Що таке план з ґендерної рівності?

Це добровільний інструмент, за допомогою якого підприємства можуть виявляти проблеми, пов’язані з ґендерною дискримінацією, та вирішувати  ці проблеми. План з ґендерної рівності являє собою конкретний план дій  щодо забезпечення рівних можливостей для працівників обох ста́тей, розроблений спільно керівництвом та представниками працівників на основі глибокого ґендерного аналізу підприємства, з чіткими індикаторами досягнення цілей та часовими рамками.

З якою метою розробляється?

План з ґендерної рівності дає можливість створити найкраще середовище для дотримання прав працівників, позитивно вплинути на їх моральний стан та відчуття задоволення від своєї роботи, зменшити кількість випадків порушення трудової дисципліни, зокрема, прогулів без поважної причини, зниження плинності кадрів на підприємстві, в більшій мірі задовільнити потреби споживача та збільшити об’єм реалізації продукції чи надання послуг.

Що повинен містити план?

Перш за все, ґрунтується на діагностиці підприємства, чітко визначених цілях, заходах і діях, а також на системі моніторингу, оцінки та контролю.     Підприємство вибирає особу, яка відповідатиме за координацію виконання плану. План слід розробляти та впроваджувати в консультаціях із представниками працівників.

Цілі плану ґендерної рівності:

-         запобігання дискримінації чоловік та жінок при прийомі на роботу;

-         створення умов для виплати рівної винагороди працівникам чоловічої та жіночої статі за рівноцінну роботу;

-         створення рівних умов для кар’єрного зростання працівникам обох статей;

-         забезпечення рівного доступу працівників до професійного навчання за рахунок компанії;

-         забезпечення максимального сприятливих умов для поєднання професійного та сімейного життя;

-         сприяння захисту материнства та батьківства;

-          попередження порушення прав працівників, пов’язаних з гендерною дискримінацією, шляхом ознайомлення їх з принципами гендерної політики. 

                                                                         Відділ з питань праці

                                                                         та зайнятості населення УСЗН ЛМР