Веб-портал міста Люботин » Головна » Неповна зайнятість: зарахування стажу

 Неповна зайнятість: зарахування стажу
Автор: Chekardina   Додано:23 червня 2015   Переглядів:958   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Неповна зайнятість: зарахування стажу


Із 1 січня поточного року законодавчо гарантовано зарахування повного місяця страхового стажу для призначення пенсії застрахованій особі навіть за умови її неповної зайнятості

На підприємствах дуже поширеною є практика переведення працівників на роботу в режимі неповного робочого дня. Водночас їм відповідним чином зменшують заробітну плату, відтак - розмір пенсійних відрахувань. До 1 січня 2015 року така ситуація негативно впливала на формування страхового стажу працівника.

Адже

-          якщо сума заробітку у відповідно відпрацьованих місяцях є нижчою за мінімальний розмір заробітної плати, то в страховий стаж для призначення пенсії ці місяці роботи зараховують не в повному обсязі, а пропорційно сплаченим внескам;

-          знижений розмір отримуваної заробітної плати у зазначений період призведе до зниження коефіцієнта заробітку й відповідно- до зменшення розміру пенсії;

-           якщо працівник зайнятий на роботах зі шкідливими й важкими умовами праці, які дають право на призначення пенсії на пільгових умовах, то неповна зайнятість може позбавити його права на пільгове пенсійне забезпечення ( наприклад право на пенсії за Списками №1 і №2 мають лише працівники, зайняті на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці повний робочий день).

Із 1 січня 2015 року набув чинності Закон України від 28.12.2014р. №77-VIII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов”язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці”, яким внесено зміни, зокрема, у Закон України від 08.07.2010р. № 2464 „ Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов”язкове державне соціальне страхування” (далі- Закон № 2464) і Кодекс законів про працю України.

Для роботодавців (платників зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 Закону № 2464) визначено, що коли заробітна плата працівника, крім винагороди за цивільно- правовими договорами, не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, установленої в законодавстві на місяць, за який нараховують заробітну плату (дохід) за умови, що наймана особа відпрацювала повний робочий місяць, то суму єдиного внеску обчислюють як добуток розміру мінімальної заробітної плати, установленої в законодавстві на місяць, за який нараховують заробітну плату (дохід), і ставки єдиного внеску, установленого для відповідної категорії платника.

У разі якщо особа у звітному місяці пропрацювала два тижні, а решту часу перебувала на лікарняному, то у звітності відображають фактично нараховану заробітну плату за відпрацьований час. За умови, що заробітна плата за відпрацьований час менше за мінімальну, питання небхідності донарахування сум єдиного внеску має бути розглянуто одночасно з нарахуванням сум допомоги у зв”язку з тимчасовою втратою працездатності.

Таким чином, з 1 січня законодавчо гарантовано зарахування повного місяця страхового стажу для призначення пенсії застрахованій особі навіть за умови її неповної зайнятості.

Звертаємо Вашу увагу!

Відповідно до статті 6 Закону України „ Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов”язкове державне соціальне страхування”, платник єдиного внеску зобов”язаний: своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати та сплачувати єдиний внесок; пред”явити на вимогу застрахованої особи, на користь якої він сплачує єдиний внесок, повідомлення про взяття на облік як платника єдиного внеску та надавати інформацію про сплату єдиного внеску, зокрема у письмовій формі.


Управління Пенсійного фонду України  

в Харківському районі Харківської області